Opozičný kandidát Kiličdaroglu žaluje Erdogana za zverejnenie falošného videa

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 13:45 • 2 min
Opozičný kandidát Kiličdaroglu žaluje Erdogana za zverejnenie falošného videa

ISTANBUL - Kandidát tureckej opozície na prezidenta Kemal Kiličdaroglu podal voči úradujúcemu prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi žalobu za to, že v rámci predvolebnej kampane zverejnil video, v ktorom spájal opozíciu s kurdskými militantmi.

slovakia

left justify in out

"Podali sme žalobu, aby sa zodpovedali za toto falošné video," povedal Celal Čelik, právny zástupca Kiličdarogla, ktorý s Erdoganom aktuálne súperí o prezidentský úrad. V prvom kole volieb z 14. mája sa totiž ani jednému z nich nepodarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo. Erdogana podporilo 49,5 percenta voličov, zatiaľ čo Kiličdaroglu získal 44,9 percenta hlasov. Napriek päťpercentnej strate ide o dosiaľ najúspešnejšieho opozičného súpera Erdogana, ktorý v Turecku vládne už 20 rokov.

 

Druhé kolo volieb sa uskutoční túto nedeľu, 28. mája. Kiličdaroglu už predtým podal voči Erdoganovi viacero žalôb. V tejto najnovšej požaduje odškodné vo výške jedného milióna tureckých lír (46.610 eur), ktoré chce venovať fondu určenému na vzdelávanie detí padlých tureckých vojakov. Erdogan na svojich predvolebných zhromaždeniach opakovane púšťal video, ktoré sa pokúšalo Kiličdarogla spájať s veliteľom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara aj Západ považujú za teroristickú organizáciu. Na predmetnom videu Kiličdaroglu vyzýva Turkov, aby ho vo voľbách podporili; na záberoch ďalej vidno veliteľa PKK, ako zrejme vyjadruje podporu tureckej opozícii. Samotný Erdogan tento týždeň priznal, že ide o montáž a nie skutočné zábery z predvolebnej kampane jeho oponenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies