Poslancov čaká sociálny balíček a súdna rada

NETKY.SK • 10 September 2014, 08:12 • 2 min
Poslancov čaká sociálny balíček a súdna rada

BRATISLAVA - Diskusia o sociálnom balíčku ministra práce Jána Richtera a hlasovanie o odvolaní člena súdnej rady Dušana Čima čaká poslancov v druhý deň 37. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Deň odštartuje rozprava k novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostanú v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku 12,74 eura. Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak dosiahne 100 eur a budú mať naň nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784 800 penzistov. 

 

Poslanci budú diskutovať aj o novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá má od začiatku budúceho roka zaviesť súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo má byť v budúcom roku 760 eur. Má sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov majú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok 126,14 eura mesačne a ďalší polrok majú od štátu dostávať príspevok 63,07 eura mesačne. 

 

Minister práce a sociálnych vecí predložil do parlamentu aj novelu zákona o sociálnom poistení. Hranica zárobku pri dohodách o brigádnickej práci, do ktorej študenti neplatia odvody, sa má pre študentov stredných a vysokých škôl od začiatku budúceho roka zvýšiť na jednotnú sumu 200 eur mesačne. V súčasnosti sú študenti od 18 do 26 rokov oslobodení od odvodov do zárobku 159 eur na jednu brigádnickú dohodu a študenti do 18 rokov do príjmu z dohody vo výške 68 eur. 

 

Dopoludnia sa bude na návrh podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD) hlasovať aj o odvolaní Dušana Čima z funkcie člena Súdnej rady SR. Laššáková odvolanie Čima z funkcie týždeň pred hlasovaním súdnej rady o postoch predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady neodôvodnila. „Z ústavnej ako aj zákonnej právnej úpravy vyplýva, že Národná rada SR má právomoc odvolať Národnou radou SR zvolených členov Súdnej rady SR aj pred uplynutím ich funkčného obdobia a to aj bez udania dôvodu,“ vysvetlila Laššáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies