Poslancov čaká maratón hlasovaní o prerokovaných zákonoch

NETKY.SK • 29 November 2016, 08:37 • 2 min
Poslancov čaká maratón hlasovaní o prerokovaných zákonoch

BRATISLAVA – Poslancov NR SR dnes čaká maratón hlasovaní o zákonoch, ktoré prerokovali, ale o nich nehlasovali. Zákonodarcovia budú napríklad rozhodovať o návrhu novely zákona o hazarde, ktorú predložilo ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa majú schválením novely sprísniť. Dôležitou zmenou podľa ministerstva financií je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali. Cieľom novely je tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných päť na 12 kusov. Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane.

 

Parlament bude hlasovať aj o zmenách Exekučného poriadku. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) chce novelou exekučného poriadku stanoviť nové pravidlá, ktoré budú fér voči dlžníkom, zároveň však zefektívnia vymáhateľnosť pohľadávok pre veriteľov. "Na súdoch je momentálne 3,6 milióna exekučných spisov. Veľká časť z nich je spočívajúca, teda čaká," povedala s tým, že pri takýchto exekúciách nie je možné od dlžníka vymôcť náhradu. Takéto spisy pritom môžu na súdoch stáť aj 15 rokov. Z dôvodu nemajetnosti dlžníka je podľa Žitňanskej zastavených až 70 percent exekučných konaní. V tom prípade náklady na konanie znáša oprávnený, a to je vo viac ako 50 percentách prípadov štát. Podľa Žitňanskej sa momentálne exekúciami na súdoch zaoberá približne 350 sudcov a 600 súdnych úradníkov, pričom je to podľa nej vysoké číslo. Po novom má preto exekúcie riešiť jeden súd, konkrétne Okresný súd v Banskej Bystrici.

 

S pozmeňujúcimi návrhmi by mali uspieť aj niektorí opoziční poslanci. Hnutiu Sme rodina sa podarilo presvedčiť ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, aby súhlasila s ich pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložil Peter Pčolinský. Pod pozmeňujúci návrh Pčolinského sa na základe dohody podpísalo 26 koaličných i opozičných poslancov. V prípade schválenia jeho návrhu by sa mali odmeny exekútorov z exekúcií výrazne znížiť. Pozmeňujúci návrh Pčolinského stanovuje, že odmena exekútora pri exekúcii zameranej na vymáhanie peňažných nárokov sa určí ako percento z vymáhanej sumy a výšku vymáhanej sumy nemôže presiahnuť. "Súčasná právna úprava vytvára stav, keď odmena exekútora často výrazne presahuje výšku pôvodnej pohľadávky. Aj to spôsobuje, že sociálne slabé skupiny obyvateľstva sa neúmerne zadlžujú," povedal Pčolinský. To sa týka aj náhrady trov konania, ktoré nemôžu byť vyššie ako je vymáhaný nárok. Pčolinský považuje dohodu na týchto zmenách za úspech, ktorá pomôže tisíckam ľudí. „Teším sa, že sme sa zhodli a že môžem súhlasiť s návrhom Petra Pčolinského, pretože jeho návrh je krok k férovým exekúciám,“ povedala Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies