Tohtoročná moslimská púť do Mekky si vyžiadala najmenej 30 obetí

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 12:30 • 2 min
Tohtoročná moslimská púť do Mekky si vyžiadala najmenej 30 obetí

MEKKA - Viac ako 2000 pútnikov na moslimskej púti hadždž trpelo zdravotnými komplikáciami v dôsledku extrémnych horúčav. Teplota dosahovala na najposvätnejšom mieste islamu až 48 stupňov Celzia, uviedli vo štvrtok tamojší predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Na púti hadždž sa zúčastnilo viac ako 1,8 milióna ľudí. Väčšina z tradičných obradov sa konala v exteriéri a medzi pútnikmi boli aj starší ľudia, keďže vekové obmedzenia platné počas pandémie koronavírusu boli pred tohtoročnou púťou hadždž zrušené. Saudskoarabskí predstavitelia uviedli, že len počas štvrtka zaznamenali 1700 prípadov ťažkostí vyvolaných horúčavami. V Mekke totiž aj deň po skončení púte zostalo množstvo ľudí. Počas samotnej púte hadždž malo zdravotné problémy z tepla 287 osôb. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva preto vyzvalo pútnikov, aby pili dostatok vody a nezdržiavali sa na slnku.

 

 

Podľa údajov jednotlivých krajín, ktorých obyvatelia putovali do Mekky, si tohtoročná hadždž vyžiadala najmenej 30 obetí. Saudskoarabské úrady však tento údaj nepotvrdili. Nie sú známe ani príčiny úmrtí. Irán zaznamenal desať úmrtí. Je medzi nimi aj tohtoročný najstarší 114-ročný pútnik, ktorý zomrel na zlyhanie srdca. Počas púte zomrelo aj osem Alžírčanov, osem Egypťanov a štyria Maročania. Agentúra AFP upozorňuje, že ľudí trpiacich úpalom, kŕčmi či vyrážkami z tepla bolo pravdepodobne omnoho viac, keďže nie všetci vyhľadali lekársku pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies