Poslanci sú rukojemníkmi policajtov a prokuratúry

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:23 • 2 min
Poslanci sú rukojemníkmi policajtov a prokuratúry

Poslanci sú rukojemníkmi policajtov a prokuratúry - Politika Poslanci slovenského parlamentu sú podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča rukojemníkmi polície a prokuratúry v súčasnej koncepcii poslaneckej imunity. Takto koncipovaná imunita nie je dobrá, pret

slovakia

left justify in out

img

Poslanci slovenského parlamentu sú podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča rukojemníkmi polície a prokuratúry v súčasnej koncepcii poslaneckej imunity. "Takto koncipovaná imunita nie je dobrá, pretože poslanci sú rukojemníkmi policajtov, rukojemníkmi prokurátorov, keď po štyroch rokoch skončenia mandátu ich môžu orgány činné v trestnom konaní začať trestne stíhať," vyhlásil Gašparovič na tlačovej besede na letisku krátko pred odletom na Island.
Prezident je presvedčený, že každý poslanec by mal mať istú imunitu. Nemala by sa však týkať trestných činov, ktoré súvisia s ich mandátom. "A takýto istý názor mám aj k sudcom. Sudcovia takisto majú mať imunitu len vo vzťahu k svojej rozhodovacej činnosti na súde, ale nie k takým priestupkom a trestným činom, ktorých sa dopúšťajú občania," uviedol.
Zároveň sa priznal, že o svojej účasti na referende, ktoré vníma ako politický marketing strany SaS, vedel už vo chvíli, keď ho vyhlásil. Dementoval tak správy o tom, že by niekedy povedal, že hlasovať nepôjde. "Myslím si, že by nebolo celkom logické, aj keď som s ním nesúhlasil, aby som ako ten, ktorý referendum vyhlasuje, do referenda nešiel," vysvetlil.
Utajiť sa tento fakt rozhodol údajne preto, lebo strana SaS urobila z jeho mena politickú kampaň. "Nikdy som nedal súhlas na to, aby to zverejňovali prostredníctvom listu starostom a primátorom. Nikdy. Ani by som to nikdy nebol urobil," podčiarkol Gašparovič.
Ešte v sobotu (18. 9.) prezident tvrdil, že referendum je propagandou politickej strany SaS, ktorá iniciovala hlasovanie so zámerom dostať sa do parlamentu. Prostredníctvom svojho hovorcu Mareka Trubača médiám odkázal, že nevidí dôvod na to, aby sa na "zbytočnom míňaní verejných prostriedkov" zúčastnil. Napokon tak urobil len 10 minút pred zatvorením volebných okrskov. "Nevedela o tom polícia, nevedelo o tom veľmi veľa ľudí, mne blízkych v paláci (Prezidentskom paláci - pozn. TASR) a bol som tam úplne sám," priznal sa Gašparovič.
Politológ Rastislav Tóth označil "tajnú" účasť prezidenta vo voľbách za "zvláštnu". "Ak raz hlava štátu, mimochodom docent práv, človek, ktorý bol aj generálnym prokurátorom, takže ovláda dobre politický systém, keď hovorí jedno, a potom, potajme, urobí druhé, tak je to zvláštne," konštatoval Tóth.
Na sobotňajšie referendum prišlo hlasovať takmer milión oprávnených voličov (22,84 percenta). Vzhľadom na to, že zákon vyžaduje minimálne 50-percentnú účasť, jeho výsledky nie sú záväzné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies