Poslanci si volia kandidáta na generálneho prokurátora a rokujú o štátnom rozpočte pre budúci rok

NETKY.SK • 24 November 2020, 10:24 • 2 min
Poslanci si volia kandidáta na generálneho prokurátora a rokujú o štátnom rozpočte pre budúci rok

BRATISLAVA - Národná rada SR (NR SR) má na svojej 18. schôdzi, ktorá sa začína dnes o 13:00, rokovať o štátnom rozpočte a aj voliť kandidáta na generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky vyplýva, že deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 7,44 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Mal by tak klesnúť z tohtoročných odhadovaných 9,68 percenta HDP.

 

img

 

Kandidáti na post generálneho prokurátora 

Hrubý verejný dlh sa má v budúcom roku vyšplhať na 65 percent HDP. Voľba kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR je naplánovaná na stredu 25. novembra. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov - Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka.

 

Plánované zmeny v justícii 
Poslanci by mali tiež definitívne rozhodnúť o reforme súdnictva a s ňou súvisiacimi zmenami v ústave. Reforma justície zahŕňa reformu Súdnej rady SR, majetkové previerky sudcov, reformu Ústavného súdu SR, povinné zavedenie vekového stropu sudcov či zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR.

 

img

 

Zvýšenie príplatku

Plénum má definitívne rozhodnúť o novele zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom. Veteránom protikomunistického odboja a ich vdovám, vdovcom a sirotám by sa v prípade schválenia mohol k dôchodku priznať jednorazový príplatok v symbolickej výške 1 989 eur.

 

Cieľom novely je tiež zvýšiť veteránom protikomunistického odboja príplatok k dôchodku zo súčasných päť na desať eur za každý mesiac obmedzenia osobnej slobody.

 

img

 

Preskúmajú sa aj dve dôležité správy 
Zákonodarný zbor prerokuje aj Správu generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry v roku 2019 a Správu špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2019.

 

Zo správy generálneho prokurátora vyplýva, že prokuratúre sa v roku 2019 podarilo odstíhať 34 102 osôb, čo je o 1 646 ľudí menej ako v roku 2018. Generálna prokuratúra konštatuje, že v roku 2019 pokračoval trend poklesu nápadu nových trestných vecí.

 

img

 

Pozitívny posun v riešení korupcie 

Napriek tomu sa zachoval pozitívny trend pomeru vybavených vecí k nápadu nových trestných vecí.

 

Správa špeciálneho prokurátora konštatuje, že od roku 2018 zreteľne badať, že špecializované policajné zložky polície, ktoré majú v kompetencii odhaľovanie a vyšetrovanie korupčných trestných vecí, do istej miery zvýšili úsilie na odhaľovaní korupčnej trestnej činnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies