Poslanci schválili návrh, ktorý umožní na školách pôsobenie osobných asistentov pre zdravotne znevýhodnené deti.

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 16:20 • 2 min
Poslanci schválili návrh, ktorý umožní na školách pôsobenie osobných asistentov pre zdravotne znevýhodnené deti.

Bratislava - Možnosť poskytovania individuálnej pomoci pre deti v školách sa rozšíri. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú Národná rada (NR) SR vo štvrtok definitívne schválila.

slovakia

left justify in out

Návrh predložili Jana Žitňanská , Vladimíra Marcinková , Lucia Drábiková  a Ondrej Dostál . "Cieľom predloženej novely je umožniť poskytovanie osobnej asistencie v školách a školských zariadeniach a tak zabezpečiť podporu detí, žiakov a študentov so zdravotným postihnutím počas vyučovania či záujmových činností pri úkonoch," priblížili predkladatelia v dôvodovej správe. Zmenou sa rozšíri možnosť poskytovania individuálnej pomoci pre deti v materských školách, žiakov na základných a stredných školách, ktorú im neposkytuje asistent učiteľa, keďže jeho činnosť je diametrálne odlišná od úkonov osobnej asistencie. "Zavedenie tejto možnosti poskytovania osobnej asistencie v školách a školských zariadeniach taktiež prispeje k lepšej integrácií detí so zdravotným postihnutím do vzdelávacieho procesu," dodali predkladatelia. Školám a školským zariadeniam sa uloží povinnosť súčinnosti osobnému asistentovi. Novela bude účinná od 1. septembra tohto roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies