Portugalskí lídri sa zastali futbalistu FC Porto, ktorý sa stal terčom rasizmu

NETKY.SK • 17 Február 2020, 15:51 • 2 min
Portugalskí lídri sa zastali futbalistu FC Porto, ktorý sa stal terčom rasizmu

LISABON - Včerajší ligový zápas v najvyššej portugalskej súťaže medzi domácim Guimaraesom a FC Porto poznačil rasistický incident. Útočník hostí Moussa Marega strelil víťazný gól na 2:1, to sa očividne nepáčilo divákom na tribúnach, ktorí reagovali opičími zvukmi.

slovakia

left justify in out

Priebeh zápasu

Hráč Mali následne odmietol pokračovať v hre a napokon sa v 71. minúte nechal vystriedať. Nepomohla ani intervencia spoluhráčov. Navyše, od rozhodcu videl žltú kartu za to, že odmietol pokračovať v zápase.

 

 

Vyjadrenie napadnutého hráča 

Marega počas odchodu do šatne ukázal domácim tribúnam prostredný prst a neodpustil si ani jasný odkaz prostredníctvom sociálnej siete: "Rasisti na štadiónoch sú idioti." Neopomenul ani rozhodcov, ktorým adresoval sarkastickú poznámku: "Ďakujem, že ste ma nebránili a dali žltú kartu, za to, že som hájil svoju farbu pleti."

 

Politické špičky

Incident v krajine vyvolal nevôľu, správanie priaznivcov Guimaraesu odsúdili aj čelní predstavitelia Portugalska vrátane predsedu vlády a prezidenta. "Žiadny človek si nezaslúži takéto zaobchádzanie. Je to neakceptovateľné. Všetky podobné činy sa musia vyšetriť a potrestať," vyhlásil premiér Antonio Costa.

 

img

 

Prezident krajiny a vedenie klubu

Na jeho slová nadviazala hlava štátu Marcelo Rebelo: "Portugalská ústava, rovnako ako ja, odsudzuje všetky prejavy rasizmu, xenofóbie a diskriminácie." Za svojho hráča sa postavil aj portský klub, ktorý žiada adekvátne tresty, aj vedenie najvyššej súťaže. "Je to hanba, znevažuje to futbal i ľudskú dôstojnosť," uviedol riadiaci orgán portugalskej ligy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jose Luis Araujo (@joselaraujo777),

 

Vyšetrovanie

Tamojšia polícia už vec vyšetruje. Vo svojom stanovisku uviedla, že v danej chvíli nebola schopná identifikovať útočníkov. Podľa tamojšieho práva hrozí previnilcom za rasistické prejavy trest odňatia slobody až na päť rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies