TIP NA KNIHU Žiadny život nie je natoľko zlý, aby sa nemohol zlepšiť, a žiadne srdce nie je natoľko čierne, aby ho nemohla presvetliť láska

NETKY.SK • 1 Máj 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Žiadny život nie je natoľko zlý, aby sa nemohol zlepšiť, a žiadne srdce nie je natoľko čierne, aby ho nemohla presvetliť láska

Človek je vo svojej podstate zberateľ, všeličo si nalepuje na život a pridáva hŕbu na hŕbu. Zbiera spomienky, zlé i dobré, krivdy aj odpustenia, a neviditeľným perom si zapisuje želania do hlbín srdca. Čo by chcel, po čom túži, o čom sa neodváži povedať inému, hoc by to bol dôverník, lebo sa to zdá priveľmi osobné, možno až smiešne.

slovakia

left justify in out

V želaniach sme králi, máme paláce zhotovené len z neživých prianí, a predsa je ale jedno, možno nepriznané, ktoré vyčnieva a vytŕča ruku, lebo má najväčšiu silu a zapaľuje najsilnejší plameň.

 

I kniha Na krídlach oddanosti od autorky Roseanny M. White, je, dá sa povedať, ukážkou toho, čo sa stane, keď sa sen naplní i aké to bude, keď zhasne a splnenie nikdy nenastane.

 

img

 

Rodina

 

Píše sa 20. storočie a zúri prvá svetová vojna. Mladá, nie príliš pekná, ale priveľmi bohatá Arabelle, povolaním zdravotná sestra, si tiež vytýčila želanie, veľké a neopúšťajúce ju, ani napriek sklamaniam. Zo všetkého najväčšmi prahne po rodine, áno, to by chcela, urobila by čokoľvek, len aby sa vydala a mala kohosi, hoc len formálne, hoc by ju aj neľúbil vášnivou láskou, hoc by manželstvo nemalo príchuť rozprávky.

 

img

 

Matka sa pobrala na druhý svet už dávno, otec je dobrodruh, ktorý má radšej cestovanie ako vôňu domova. A priatelia? Iste, má priateľov, ale beztak sa každý púšťa do písania si vlastného príbehu, lebo je osamelá, tak bolestivo osamelá.

 

Čierne srdce

 

Major Phillip Camden, prezývaný Čierne srdce, je sprevádzaný čiernou túžbou. Chce, aby sa jeho utrpenie skončilo, lebo, ako sa zdá, zatiaľ konca niet a on tuší, že tak či tak bude musieť čeliť rozsudku. Bol verejne odsúdený, že ako zodpovedný nadriadený zapríčinil smrť celej letky, a on nič nepopiera, nikomu nevysvetľuje, len v duchu ráta dni, keď ho navštívi spravodlivosť a on povstane pred popravčou čatou. Smrti sa neľaká, lebo nemá prečo žiť, a tak si myslí, že je pripravený kedykoľvek zomrieť.

 

img

 

Pohľad

 

Majora nemá nikto príliš v láske, nikto sa ho nezastane, len na neho odsudzujúco zízajú. Kedykoľvek prechádza okolo nemocnice, všíma si, ako mu zdravotné sestry i dobrovoľníčky venujú z okna očný kontakt. Ako keby na neho kričali:

„Moja láska ťa zachráni. Ja ťa očistím.“

 

img

 

Áno, o ženy núdzu nemá, veď je vzhľadovo naozaj viac než atraktívny, ale tie pohľady, tie pohľady sú mu na smiech.

Iba ona jediná na neho tak nehľadí. Iba ona stojí pri okne, a kým neodíde z dohľadu, prosí ho, aby sa nevzdával, vysiela k nemu presvedčenie, že vie, ona vie, že nie je taký zlý a temný, ako sa o ňom vraví.

 

Stretnutie

 

Keď sa major a Arabelle napokon stretnú, obaja ani len netušia, čo všetko spoločne prekonajú.

 

„Ja vás nemôžem zachrániť, ale je jeden, ktorý môže,“ povie mu ona, mysliac tým na Boha.

 

Nesmelé spoznávanie prerastie do priateľstva a priateľstvo zasa rozhodne, čo bude nasledovať.

 

img

Roseanna M. White 

 

Pre autorku je typické, že do románov vmiešava nielen jemnú romantiku, ale i poriadnu dávku napätia, intríg a špionáže. Ani Na krídlach oddanosti nie je výnimkou, až do poslednej strany vám srdce bude robiť kotrmelce od vzrušenia nad zvratmi a zovrie ho i úzkosť, lebo i postavy, čo boli negatívne, odrazu poľutujete a ich osud nebude ľahostajný nikomu. Nemôže byť, lebo White je majsterka vo svojom remesle, a hoc predošlými titulmi ma až tak neohúrila, pri tomto som jej sľúbila svoju oddanosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU V pralese sa neskryjete nielen pred divokou zverou, ale ani pred tajomstvami vlastných sŕdc

 

V príbehu je šikovne zakomponovaná i viera v Boha a emócie, ktoré hrdinovia okúšajú, sú vykreslené nesmierne autenticky. Vzala som si ponaučenie, že nijaký človek nie je natoľko ponorený do temnoty, aby nemohol vyjsť do svetla. Stačí jeden pohľad, stačí dôvera. A láska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona