Poroshenko nariadil vyšetrovanie o dodávkach ukrajinských raketových technológií do Severnej Kórey

NETKY.SK • 17 August 2017, 07:36 • 2 min
Poroshenko nariadil vyšetrovanie o dodávkach ukrajinských raketových technológií do Severnej Kórey

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil vyšetrovanie správ o dodávkach raketových technológií z krajiny do Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Tento zámer oznámil ešte začiatkom týždňa, kedy sa začali objavovať informácie, že za úspechom Severnej Kórey pri skúšaní balistických rakiet bol možný nákup silných raketových motorov na čiernom trhu pravdepodobne z Ukrajiny.

 

"Bez ohľadu na to, že obvinenia voči Ukrajine považujem za absurdné, musíme ako zodpovední partneri dôkladne skontrolovať správy New York Times o údajnej dodávke raketových motorov alebo príslušných technológií do Severnej Kórey," uviedol prezident na svojom facebookovom účte.

 

Porošenko dal taktiež pokyn Národnej bezpečnostnej a obrannej rade Ukrajiny, aby vykonala prieskum situácie s pomocou Medzirezortnej komisie pre vojensko-technickú spoluprácu a odbornú kontrolu v spolupráci s ukrajinskou spoločnosťou Yuzhmash a dizajnérskym úradom Yuzhnoye. O výsledkoch bude informovať čo najskôr. Prezident verí, že toto vyšetrovanie vyvráti podozrenia a očistí dobré meno svojej krajiny.

 

New York Times uviedol v pondelok 14. augusta novú štúdiu Michaela Ellemana, raketového experta Medzinárodného inštitútu strategických štúdií, že "úspech Severokórejskej republiky pri testovaní medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá sa zdá byť schopná dostať sa do Spojených štátov bolo umožnené nakupom silných raketových motorov na ilegálnom trhu pravdepodobne z ukrajinskej továrne".

 

Vyšetrovanie pravdepodobne odhalí tajomstvo toho, prečo sa Severnej Kórey začalo dariť po sérii testov, kedy ich rakety zlyhali. Niektoré z nich mohli byť spôsobené aj americkou sabotážou dodávateľských reťazcov a kybernetickej záťaže pri jeho uvedení do prevádzky.

 

Tajomník Národnej bezpečnostnej a obrannej rady Ukrajiny Alexander Turchinov informoval, že podniky ukrajinského obranného a kozmického komplexu nedodali zbrane ani vojenské technológie do Severnej Kórey.

 

Podľa denníka bol Yuzhmash najpravdepodobnejším dodávateľom motorov do KĽDR. Vedenie Yuzhmash uviedlo, že ukrajinský výrobca rakiet nemá žiadny vzťah s raketovými programami Severnej Kórey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies