Porošenko vyjadril pripravenosť poslať do Donbasu humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 14:34 • 2 min
Porošenko vyjadril pripravenosť poslať do Donbasu humanitárnu pomoc

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina stiahla ťažké zbrane z demarkačnej čiary a teraz je pripravená pristúpiť k dodávkam humanitárnej pomoci pre obyvateľstvo Doneckej a Luhanskej oblasti. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informoval Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na brífingu usporiadanom dnes v Kyjeve po rokovaniach s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom Porošenko znova zopakoval, že Ukrajina bude plniť každý bod mierovej dohody uzavretej 12. februára v bieloruskom Minsku.
     

Svojho rumunského kolegu Porošenko súčasne požiadal, aby Rumunsko na pôde OSN a EÚ podporilo jeho žiadosť na vyslanie mierových zborov na východ Ukrajiny, s ktorou sa pred nedávnom obrátil na Bezpečnostnú radu OSN. Mierotvorné jednotky OSN by podľa Porošenka mali byť zárukou bezpečnosti na demarkačnej čiare, ako aj na nekontrolovanej časti hraníc s Ruskom.
     

Táto Porošenkova žiadosť bude dnes predmetom diskusie a hlasovania ukrajinského parlamentu.
     

Agentúra TASS dnes citovala zo správy úradu OSN na koordináciu humanitárnych záležitostí, podľa ktorého sa humanitárna situácia na východe Ukrajiny dramaticky zhoršila, pričom tento stav zavinili aj opatrenia prijaté vládou v Kyjeve. Ide okrem iného o obmedzovanie dodávok potravín a iných druhov tovarov do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami a zmrazenie vyplácania sociálnych dávok tamojšiemu obyvateľstvu, vrátane dôchodkov. 
     

OSN upozornila aj na dôsledky obmedzenia pohybu radových občanov, ktoré sa prejavuje napríklad zhoršením ich zdravotného stavu, ak nemôžu na Kyjevom kontrolovanom území vyhľadať lekára-špecialistu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies