Porošenko vyhlásil, že nebude brániť referendu o štátotvornom usporiadaní

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 12:51 • 2 min
Porošenko vyhlásil, že nebude brániť referendu o štátotvornom usporiadaní

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že nemá námietky proti referendu, ktoré by mohlo udeliť viac právomocí regiónom na východe krajiny, kde už rok trvá ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi silami. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali už viac ako 6000 životov. Pred vypuknutím konfliktu protivládni demonštranti v tejto časti krajiny žiadali od Kyjeva referendum, ktorého cieľom bolo udeliť regiónom väčšiu autonómiu. Tieto výzvy vtedy ukrajinská vláda zamietla.

 

Na prvom zasadnutí parlamentnej komisie, ktorá má vypracovať a predložiť zmeny v ukrajinskej ústave, však dnes Porošenko povedal, že ak táto komisia rozhodne, že referendum je nutné, nebude mu stáť v ceste.

 

"Pre tých, kto veľmi chce realizovať tézu federalizácie...máme nástroj - referendum. A ja som pripravený, aby sme začali s procesom príprav na referedum o štátotvornom usporiadaní, ak to vy budete považovať za nutné," vyhlásil Porošenko v príhovore k členom komisie.

 

Pokiaľ ide o decentralizáciu, Porošenko podľa agentúry Ukrinform poznamenal, že tento proces sa nebude týkať sféry obrany, národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky. Uviedol, že "rola centrálnej vlády sa v tejto oblasti naopak zvýši".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies