Francúzsko dolapilo kľúčového vodcu Al-Káidy, ktorý stál za viacerými krvavými útokmi

NETKY.SK • 13 November 2020, 12:06 • 2 min
Francúzsko dolapilo kľúčového vodcu Al-Káidy, ktorý stál za viacerými krvavými útokmi

PARÍŽ – Francúzske ozbrojené sily v Mali zabili vojenského vodcu severoafrického krídla Al-Káidy Bah ag Moussu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Významný člen teroristickej bunky bol tiež známy pod menom Bammoussa Diara, ktorý pôvodne slúžil ako plukovník v malijskej armáde. Potom, čo sa pridal a viedol islamistických extrémistov sa dostal aj na americký zoznam hľadaných teroristov.

 

Moussa bol pritom pravou rukou Iyada Ag Ghaliho, vodcu najvýznamnejšej malijskej džihádistickej skupiny podporujúcej islam a moslimov (JNIM) napojenú na Al-Káidu.

 

 

Táto skupina pritom stojí za viacerými krvavými útokmi či únosmi nie len v štáte v Mali, ale aj v susednej krajine Burkina Faso. Cieľom útokov sa neraz stali aj francúzsky vojaci pôsobiaci v tejto oblasti.

 

„Historická postava džihádistického hnutia v Sahelu, Bah ag Moussa, je zodpovedný za niekoľko útokov proti malijským a medzinárodným silám,“ prehlásila Parlyová s tým, že ide o veľký úspech v boji proti terorizmu.  

 

 

Francúzsko ako bývalá koloniálna veľmoc má na severe Afriky rozmiestnených viac ako 5100 vojakov, pričom väčšina z nich bojuje v Mali proti skupinám presadzujúcich radikálny islam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona