Rusko vyvíja nadzvukové osobné lietadlo, ktoré dokáže preletieť až 8 000 km

NETKY.SK • 23 Jún 2020, 15:25 • 2 min
Rusko vyvíja nadzvukové osobné lietadlo, ktoré dokáže preletieť až 8 000 km

MOSKVA - Rusko začalo pracovať na vytvorení nového nadzvukového lietadla určeného pre civilné a súkromné letectvo.

slovakia

left justify in out

Nadzvukové osobné lietadlo

Nadzvukové osobné lietadlo, ktoré sa začalo vyvíjať Národné výskumné centrum Inštitút Žukovskeho, bude schopné prekonať vzdialenosť až 8 000 km. Toto je uvedené vo výročnej správe spoločnosti Tupolev, ktorá bude tieto lietadlá vyrábať.

 

"Lietadlo sa vytvára s cieľom rýchlo dopraviť cestujúcich nadzvukovou rýchlosťou až do Mach 2 na vzdialenosť až 8 000 km. Je určené pre podnikateľov, úradníkov na vysokej úrovni a pre všetkých, pre ktorých čas je absolútna priorita", - uvádza sa v správe.

 

img

 

Technické vlastnosti nového lietadla

V nadmorskej výške 11 km lietadlo bude schopné dosiahnuť rýchlosti 2 000 km/h, pričom vzletová hmotnosť lietadla bude asi 70 ton. Počet sedadiel v kabíne bude asi 30.

 

Na porovnanie moderný Airbus A350 má najvyššiu rýchlosť 945 km/h v nadmorskej výške 12 000 m.

 

V procese vývoja nadzvukového súkromného lietadla bude potrebné vyriešiť problémy znižovania hladín hluku. Úlohou vývojárov je tiež znížiť škodlivé emisie, zvýšiť palivovú úspornosť motorov a zabezpečiť vysokú spoľahlivosť všetkých systémov.

 

100 miliónov investícií

Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov predtým uviedol, že investície do projektu na vytvorenie nadzvukového lietadla v prvej fáze sa odhadujú na 100 miliónov dolárov.

 

img

 

Koncept nadzvukového súkromného lietadla by sa mal vytvoriť pred koncom roku 2021. V roku 2023 sa plánuje vytvorenie demonštračného modelu a skutočné lietadlo sa môže objaviť v roku 2027.

 

Prvé ruské nadzvukové lietadlo

V 70. rokoch 20. storočia v ZSSR začali vyrábať prvé dopravné prúdové nadzvukové lietadlo Tupolev Tu-144. Bol najrýchlejším dopravným lietadlom na svete, ako prvé civilné lietadlo prekonalo rýchlosť zvuku a neskôr aj Mach 2.

 

Náklady na jeho prevádzku boli však vysoké a nakoniec bolo tohto typu vyrobených iba 16 kusov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona