Porošenko príde do Bruselu rokovať o novej vlne násila na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 18 August 2015, 16:14 • 2 min
Porošenko príde do Bruselu rokovať o novej vlne násila na východe Ukrajiny

BRUSEL - Tlačový úrad Európskej komisie (EK) dnes potvrdil, že ukrajinský prezident Petro Porošenko príde na návštevu do Bruselu ešte do konca augusta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dôvodom jeho rokovaní v sídle EÚ má byť nová eskalácia násilia na východe Ukrajiny, ktorá spochybňuje dohodnuté prímerie medzi ukrajinskou vládou a proruskými povstalcami.

 

Najnovšie ozbrojené potýčky v oblasti prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti majú na svedomí viacero úmrtí medzi vojakmi i civilistami.

Predseda EK Jean-Claude Juncker sa dnes telefonicky spojil s Porošenkom, uviedla jeho hovorkyňa Annika Breidthardtová. Spresnila, že hlavnou témou ich rozhovoru bola "súčasná situácia na Ukrajine a implementácia minskej dohody". Breidthardtová zároveň potvrdila, že Porošenko sa stretne s Junckerom v Bruseli do konca tohto mesiaca.

 

Dohoda o prímerí podpísaná vo februári v Minsku ustanovuje sériu krokov, ktoré majú byť plne vykonané do konca tohto roka. Monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) obvinila obe strany z porušenia februárovej dohody známej aj ako Minsk II.

Podľa odhadov Organizácie Spojených národov si konflikt na východe Ukrajiny od vypuknutia násilností v roku 2014 vyžiadal viac ako 6500 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies