Porošenko: Politika neutrality zavedená bývalou vládou bola zločinom

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:44 • 2 min
Porošenko: Politika neutrality zavedená bývalou vládou bola zločinom

KYJEV - Politika neutrality zavedená bývalou ukrajinskou vládou bola zločinom voči štátnym záujmom krajiny, vyhlásil dnes prezident Ukrajiny Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie o politike neutrality, ktoré učinila predchádzajúca vláda, bolo jednoducho zločinom proti bezpečnosti a strategickým záujmom nášho štátu, keď ukrajinské ozbrojené sily boli zničené, keď celé odvetvie obrany a bezpečnosti nášho štátu bolo odovzdané okupantom," povedal podľa agentúry Interfax-Ukrajina Porošenko na schôdzke Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

 

Podľa agentúry AP Porošenko s odvolaním sa na prieskumy verejnej mienky uviedol, že 60 percent Ukrajincov podporuje prípadný vstup krajiny do NATO. Dodal, že rozhodnutie o vstupe do aliancie bude predmetom referenda.
Na schôdzke RNBO bol prítomný aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Vyhlásil, že Ukrajina sa môže spoľahnúť na NATO, ktoré jej poskytuje politickú a praktickú podporu.

 

Stoltenbergova návšteva na Ukrajine sa koná necelé dva týždne pred parížskou schôdzkou predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, na ktorej budú diskutovať o politickom riešení konfliktu.

 

Porošenko podpísal 29. decembra 2014 zákon o zrušení neutrálneho štatútu krajiny. Sľúbil, že iniciuje reformy, ktoré umožnia Ukrajine splniť štandardy Severoatlantickej aliancie.

 

Moskva konštatovala, že rozhodnutie Ukrajiny zrušiť štatút neutrality a usilovať sa o užšie vzťahy s NATO bolo výsledkom tlaku aliancie, ktorá chce urobiť z Ukrajiny "prednú líniu konfrontácie" s Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies