Porošenko podporil euroatlantické smerovanie krajiny

NETKY.SK • 17 December 2014, 17:29 • 2 min
Porošenko podporil euroatlantické smerovanie krajiny

VARŠAVA - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu podporil euroatlantickú integráciu svojej krajiny. Urobil tak počas svojho vystúpenia v parlamente v Poľsku, kam zavítal v rámci oficiálnej návštevy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň prisľúbil, že po návrate do Kyjeva sa pokúsi presadiť zákon, ktorý by Ukrajinu zbavil štatútu takzvanej nezúčastnenej krajiny vo vzťahu k Severoatlantickej aliancii (NATO). Tú však vo svojom prejave priamo nemenoval. Porošenko tiež potvrdil, že sa do roku 2020 podá prihlášku na vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

 

"Prijal som rozhodnutie, že moja krajina sa vráti na kurz smerom k integrácii v rámci systému euroatlantickej bezpečnosti," povedal Porošenko prostredníctvom tlmočníka v prejave na pôde poľského parlamentu. "Takže po svojom návrate (do Kyjeva) podám návrh v ukrajinskom parlamente, aby zrušil štatút nezúčastnenej krajiny," dodal ukrajinský prezident. 

 

Prijatie Ukrajiny do NATO by muselo podporiť všetkých 28 jej súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia. V praxi je tak podľa odborníkov členstvo Ukrajiny v aliancii minimálne zo strednodobého hľadiska nereálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies