Situácia na Ukrajine: Armáda sa údajne presúva k Luhansku

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 15:08 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda sa údajne presúva k Luhansku

SLOVJANSK - Prezident Petro Porošenko navštívil dnes mesto Slovjansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Pri tejto príležitosti oznámil, že o 17.00 h (16.00 h SELČ) tam obnovili dodávky elektrickej energie v dočasnom režime, čo bolo jeho nariadenie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:09 - Armáda sa údajne presúva k Luhansku

Ukrajinská armáda presúva svoje jednotky a techniku k mestu Luhansk, informovalo dnes tlačové oddelenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).
      

Ukrajinská armáda severne od mesta údajne zhromaždila približne 150 kusov techniky vrátane obrnených vozidiel, tankov či raketových systémov Grad.
      

"Počas noci narušilo vzdušných priestor nad Luhanskom päť lietadiel, vraj išlo o prieskumné lety," citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia tlačového oddelenia. Armáda LĽR podľa vyhlásenia za uplynulých 24 hodín zničila "jeden obrnený transportér a tri nákladné autá, ktoré údajne prevážali zbrane".
      

Plynárenská spoločnosť Luhanskgaz medzitým informovala, že boje medzi vládnymi silami a domobranou v Luhanskej oblasti viedli k zničeniu miestnej plynovodnej siete - takmer 10.000 domácnosti tak zostalo bez plynu.

 

18:29 - Porošenko sa domnieva, že letkyňu Savčenkovú do Ruska uniesli

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa domnieva, že letkyňu Nadeždu Savčenkovú do Ruska uniesli. Nariadil preto vyšetrovanie prípadu, informoval dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.
      

Porošenko poveril rezort diplomacie, aby vo veci kontaktoval ruských partnerov. Nariadil aj generálnej prokuratúre a ministerstvu spravodlivosti, aby podnikli všetky možné kroky na prepustenie letkyne.
      

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin dnes oznámil, že Savčenkovú zatkli a obvinili z účasti na júnovom zabití dvoch ruských novinárov na Ukrajine. Počas operácie pri Luhansku sa pridala k dobrovoľníckemu práporu Ajdar a je podozrivá z toho, že dala ukrajinským jednotkám avízo, kde sa novinári nachádzajú.
      

Markin pre agentúru ITAR-TASS spresnil, že Savčenkovej špecializácia je operátorka zbraňových systémov vrtuľníka Mi-24.

 

16:17 - Rusko vydalo zatykač na ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova

Moskovský súd vydal dnes zatykač na dočasného ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova. V Rusku čelí obvineniam z organizovania vrážd, únosov, použitia zakázaných metód vedenia vojny a obťažovania novinárov.
     

 Účasť Avakova na zločinoch v regiónoch juhovýchodnej Ukrajiny údajne potvrdili svedkovia. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácia Vladimir Markin pre agentúru ITAR-TASS uviedol, že vypočuli vyše 6000 ľudí vrátane obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti.
      

Detektívi podľa neho vypočuli ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny do Rostovskej, Belgorodskej, Voronežskej, Brjanskej a Kurskej oblasti a na Krym. Zistili, že približne 3000 ľudí bolo nejakým spôsobom poškodených.

 

img

 

 

15:35 - V Rusku zatkli ukrajinskú pilotku, obvinili ju zo zabitia novinárov

V Rusku zatkli ukrajinskú pilotku, ktorej lietadlo zostrelili počas bojov na východe Ukrajiny, a obvinili ju zo zabitia dvoch ruských novinárov. Informoval o tom dnes Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.
      

Podľa neho je 31-ročná Nadežda Savčenková podozrivá z toho, že dala ukrajinským jednotkám avízo, kde sa novinári nachádzajú. V čase útoku boli v oblasti kontrolovanej rebelmi, napísala agentúra AP.
      

Savčenková je momentálne vo väzbe, nie je ale známe, ako sa tam dostala. Moskva tvrdí, že prekročila hranice dobrovoľne, bez dokumentov a v prestrojení za utečenkyňu.
      

Podľa hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrija Lysenka však pilotku uniesli.

 

14:07 - Ukrajina nemá v úmysle kradnúť ruský plyn

Ukrajina nemá v úmysle kradnúť ruský plyn určený pre Európu z potrubí, ktoré prechádzajú jej územím. Uviedol to dnes minister hospodárstva Jurij Prodan v reakcii na vyhlásenie šéfa kremeľskej kancelárie Sergeja Ivanova, ktorý očakáva, že susedná postsovietska republika začne už na jeseň kradnúť ruský plyn. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Z vlastných skúseností vieme, že keď príde jeseň a zima a Ukrajine dôjdu zásoby plynu, Kyjev, a prepáčte, že to musím povedať takto, ho ukradne," povedal Ivanov počas návštevy v Číne.
      

"Neberieme ruský plyn z potrubí dnes a nemáme v pláne brať ho (v budúcnosti)," oponoval Prodan.
      

Rusko, ktoré značnú časť dodávok plynu pre Európu prepravuje cez ukrajinskú vetvu plynovodu, zastavilo v júni vývoz komodity do bývalej sovietskej republiky. Dôvodom je opäť spor o cenu a podmienky dodávok plynu. 
     

 Moskva trvá na tom, že export plynu na Ukrajinu obnoví, až keď jej Kyjev zaplatí dlhy a vyvezie len toľko plynu, koľko si krajina vopred predplatí. Ukrajine sa však nepáči cena za plyn, ktorú jej Rusko účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD (356,91 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko bolo ochotné Kyjevu clo odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Ukrajina pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotná zaplatiť.

 

13:29 - Ukrajina očakáva, že dostane od MMF druhú tranžu pomoci

 Ukrajina očakáva, že od Medzinárodného menového fondu (MMF) získa druhú tranžu pomoci vo výške 1,5 mld. USD. Celková hodnota záchranného balíka pre Ukrajinu je 17 mld. USD. "Sme presvedčení, že Ukrajina splnila kritériá, ktoré obsahuje program MMF. Mali by sme ukončiť rokovania a úspešne získať druhú tranžu," povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Prvú tranžu pomoci v hodnote vyše 3 mld. USD Ukrajina dostala v máji. Jaceňuk by sa mal neskôr v stredu stretnúť s predstaviteľmi MMF, ktorí od 24. júna hodnotia výkonnosť ukrajinskej ekonomiky.

 

12:34 - Vláda obvinila Rusko z únosu armádnej dôstojníčky

Ukrajina obvinila v stredu Rusko z únosu 33-ročnej dôstojníčky ukrajinskej armády proruskými separatistami vo východnej Ukrajine a žiadala jej okamžité prepustenie. Nadeždu Savčenkovú uniesli povstalci v júni, keď bojovala s provládnymi vojakmi na okraji mesta Luhansk na hraniciach s Ruskom, uviedli miestne médiá.

 

Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo v stanovisku, že Savčenkovú po únose separatistami ilegálne previezli cez hranice do Ruska. "Toto je potvrdenie, že teroristické plány a ich vykonanie na Ukrajine sa uskutočňujú v úzkom kontakte s tajnými službami Ruskej federácie," uvádza sa v stanovisku ministerstva. "Otvoreným únosom obyvateľa Ukrajiny na území jeho štátu ruské úrady nielen že porušujú všetky medzinárodné normy, ale tiež prekračujú základné normy slušnosti a morálky. Očakávame, že ruská strana urobí kroky na bezpodmienečné prepustenie Savčenkovej a jej urýchlené navrátenie do jej vlasti," dodáva stanovisko. 

 

10:08 - Porošenko navštívil dobytý Slovjansk, vyznamenal vojakov

"Mesto, ktoré bolo bez svetla niekoľko týždňov, bude mať dnes možnosť zapnúť svetlo," citovala Porošenka agentúra Interfax-Ukrajina.

      

Prezident zdôraznil, že údržbári urobia všetko pre to, aby vrátili mesto do normálneho života. "Riskujúc svoje životy 24 hodín denne ukrajinskí údržbári pracujú na tom, aby vrátili do Slovjanska mier. Som presvedčený, že si vynikajúco splnia svoju úlohu," uviedol prezident.
      

Miestnym úradom zadal úlohu obnoviť bývanie pre ľudí, aby sa mohli vrátiť. "Jasne sme vytýčili termíny, kedy musia byť obnovené školy, aby 1. septembra deti mohli ísť do školy, pretože chodenie do školy je takisto symbolom mieru," dodal Porošenko.
      

Porošenko tiež vyznamenal niekoľko vojakov. "Dúfam, že čoskoro budem môcť navštíviť aj Doneck a Luhansk," vyhlásil podľa agentúry DPA prezident. Obe mestá sú centrami samozvaných republík vyhlásených povstalcami.
      

Ukrajinská armáda dobyla bašty povstalcov - Slovjansk a Kramatorsk - 5. júla. Starosta Slovjanska Vladimir Pavlenko uviedol, že dni masívneho ostreľovania armádou a nálety donútili proruských bojovníkov opustiť mesto so 110.000 obyvateľmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies