Porazený afganský kandidát odmietol výsledky prezidentských volieb

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 07:25 • 2 min
Porazený afganský kandidát odmietol výsledky prezidentských volieb

KÁBUL - Porazený kandidát na post afganského prezidenta Abdulláh Abdulláh odmietol dnešné predbežné výsledky druhého kola volieb, podľa ktorých zvíťazil jeho súper Ašraf Ghaní. Informovala o tom agentúra Reuters, odvolávajúc sa na Abdulláhovho hovorcu.

slovakia

left justify in out

"Neakceptujeme výsledky, ktoré boli dnes zverejnené, a považujeme to za štátny prevrat voči hlasovaniu ľudu," povedal hovorca Abdulláhovej kampane Madžíb Rahmán Rahímí. 
      

Pozorovatelia vopred upozorňovali, že prípadné spochybnenie výsledkov volieb jedným z kandidátov môže krajinu uvrhnúť do nebezpečnej politickej krízy.
      

Podľa údajov afganskej Nezávislej volebnej komisie hlasovalo za Ghaního 56,4 percenta voličov. Výrazne za ním zaostal jeho súper, bývalý šéf afganskej diplomacie Abdulláh Abdulláh, ktorý získal 43,5 percenta odovzdaných hlasov.
      

Vyhlásenie výsledkov predtým museli odložiť pre dôkladný audit volebných miestností. Na podrobné prešetrenie nezrovnalostí, ku ktorým malo dôjsť v druhom kole prezidentských volieb, dnes vyzvali aj Spojené štáty prostredníctvom vyhlásenia hovorkyne ministerstva zahraničných vecí.
      

Prezidentské voľby sa 14. júna konali v celkovo 23.000 volebných miestnostiach, pričom 1930 z nich sa muselo dodatočne prekontrolovať. Konečné výsledky majú byť zverejnené až 22. júla. Dátum inaugurácie nového prezidenta je predbežne stanovený na 2. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies