Popularizácia vedy v petržalských školách bude pokračovať aj budúci rok

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:25 • 2 min
Popularizácia vedy v petržalských školách bude pokračovať aj budúci rok

BRATISLAVA - V školách v bratislavskej Petržalke budú aj v budúcom roku motivovať žiakov k aktívnemu prístupu k vzdelávaniu a získavaniu nových vedomostí z jednotlivých vedných odborov. Ďalší ročník projektu Petržalská super škola, ktorý má prostredníctvom prednášok expertov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) popularizovať vedu medzi študentmi, dnes totiž na Úrade SAV odštartovali podpisom memoranda o spolupráci predseda SAV Pavol Šajgalík a starosta Petržalky Vladimír Bajan.

slovakia

left justify in out

SAV, ktorá je v tomto projekte odborným garantom obsahovej kvality vzdelávania, sa snaží mladých ľudí zaujať a nasmerovať ich na vedeckú dráhu. "Podpora vedy týmto spôsobom je veľmi nenáročná a nenásilná," povedal pre TASR Šajgalík. Podpísanie memoranda o spolupráci na ďalšom ročníku projektu je podľa šéfa SAV významná vec, pretože ju podpisujú s najväčšou bratislavskou mestskou časťou, kde sa nachádza veľké množstvo mladých ľudí. "Smerovanie mladých ľudí na vedecké odbory sa začína už v mladom veku a projekty podobného typu sú pre nás preto veľmi dôležité," uviedol Šajgalík.

 

Keďže u študentov vidí záujem o tento druh prezentácie vedeckých výsledkov, privítal by rozšírenie projektu aj do iných miest na Slovensku. "Vítame ponuku petržalského starostu Vladimíra Bajana, ktorý povedal, že by mohol zo svojej pozície vyrokovať rozšírenie tohto projektu do krajských miest Slovenska," podotkol Šajgalík. Ako tvrdí, vie si aj predstaviť, že by tematicky aj personálne vedela SAV zabezpečiť takýto projekt, ktorý by pokrýval celé Slovensko. Spolupráca s vedcami je podľa petržalskej samosprávy veľmi zaujímavá, a to práve v období, keď je potrebné popularizovať vedu pre ďalší rozvoj slovenskej ekonomiky. "Som rád, že všetkých 11 základných škôl našej mestskej časti sa do toho projektu zapojilo. Deti sa tešia, nie je na nich vyvíjaný žiadny nátlak," priblížil pre TASR Bajan.

 

Vďaka Petržalskej super škole sa podľa neho učia deti systémovejšie rozmýšľať a chápať vedu ako niečo, čo vychádza z kolobehu života. "Nie ako niečo neznáme a neuchopiteľné," skonštatoval starosta. Projekt je podľa neho živý a vďaka odborníkom vedu dokážu sprístupniť tak, že to pochopia aj deti. Túto skúsenosť starosta Petržalky chce odovzdať aj svojim kolegom zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), napríklad primátorom väčších krajských miest, ktorí už o takýto druh spolupráce v rámci popularizácie vedy prejavili záujem. "Myslím si, že budúci rok by sme mohli naštartovať tento projekt aj inde okrem Bratislavy," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies