Poprední predstavitelia ČSSD vnímajú výsledok volieb veľmi rôznorodo

NETKY.SK • 26 Október 2013, 17:32 • 2 min
Poprední predstavitelia ČSSD vnímajú výsledok volieb veľmi rôznorodo

PRAHA - Napríklad predseda českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip je s výsledkami volieb spokojný, pretože priniesli posilnenie ním vedeného subjektu.

slovakia

left justify in out

Veľmi rôznorodé reakcie prichádzajú ešte pred ukončením sčítania hlasov v predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne od vedúcich predstaviteľov favorizovanej Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).

Predseda strany Bohuslav Sobotka hovorí, že sa napriek možným problémom so zostavením stabilnej vlády chce rokovaniami s KSČM pustiť do série rozhovorov, v ktorých neráta iba so stranami niekdajšej koalície - TOP 09 a ODS.

Prvý podpredseda strany Michal Hašek konštatoval, že volebný zisk strany nie je po siedmich rokoch v opozícii možné považovať za vynikajúce víťazstvo a naznačil, že kampaň ČSSD možno nemusela byť "one man show", respektíve, že strana mohla viac zapojiť regionálne tváre.

Bývalý šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc hovoril na základe doterajších výsledkov o "veľkom neúspechu sociálnej demokracie, predovšetkým jej kampane. Myslím si, že sa za posledné dva mesiace skazilo viac, ako sa podarilo urobiť za tri roky v opozícii. Mňa to veľmi mrzí, tá nádej na zmenu bola veľká", cituje jeho slová pre Lidové noviny server Lidovky.cz. Podľa Tejca by výsledok pod hranicou 30 percent bol neúspech, ktorý by sa dal zvládnuť. Výsledok pod hranicou 25 percent by som považoval za absolútne fiasko šancí, ktoré sme mali, konštatoval.

Podľa rovnakého zdroja sa už na rokovaní politického grémia ČSSD dnes večer môže hovoriť o rezignácii lídra strany Bohuslava Sobotku, ktorý by mohol odstúpiť už v nedeľu. Ani Hašek, ani Tejc to však nechceli komentovať.

Samotný Sobotka sa však vyjadril, že s rezignáciou neráta.

Predseda českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip je s výsledkami volieb 2013 spokojný, pretože priniesli posilnenie ním vedeného subjektu. Ďalší komentár však odmietol s tým, že si v sídle strany počká na konečné výsledky.

Na margo aktívnej účasti komunistov na spravovaní vecí verejných po voľbách sa Filip vyjadril, že to závisí od konečnej podoby výsledkov volieb. "Ak budeme mať väčšiu dôveru v spoločnosti, tak môžeme o tom uvažovať. Pokiaľ bude dôvera taká, že nebude možné vytvoriť funkčnú vládu, ktorú by mohla podporovať KSČM, tak samozrejme vládnuť nebudeme," cituje slová lídra komunistov internetový server Novinky.cz.

Pozorovatelia upozorňujú, že aj keď ČSSD získa najviac hlasov, faktickým víťazom volieb bude hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša.

Práve on dnes zopakoval, že do vlády nechce s odvolaním sa na neskúsenosť jeho zoskupenia a na ambíciu uspieť vo voľbách o štyri roky.

Pre možnú trojkoalíciu ČSSD-ANO-KDU-ČSL to nevyzerá nádejne ešte z jedného dôvodu. Aj líder ľudovcov Pavel Bělobrádek sa vyjadril, že vládnutie v tejto zostave by nebolo komfortné ani pre jeden z týchto troch subjektov. Pripustil však, že takáto vláda by mala adekvátnu podporu a bola stabilná.

Lídra českých ľudovcov prekvapil slabý výsledok SPOZ i úspech Úsvitu priamej demokracie Tomia Okamuru. Podľa Bělobrádka, ktorý je zvedavý na činnosť ANO v praxi, nebudú môcť väčšie strany teraz valcovať v snemovni tie menšie subjekty. Fakt, že ľavica nebude mať v snemovni nie že ústavnú, ale zrejme ani absolútnu väčšinu, otvára podľa jeho názoru priestor na rokovania demokratických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies