Poprad má ultramoderné pouličné osvetlenie: Dajú sa z neho sťahovať dáta

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 08:50 • 2 min
Poprad má ultramoderné pouličné osvetlenie: Dajú sa z neho sťahovať dáta

POPRAD - Mesto prišlo s technologickou inováciou, ktorá nemá na Slovensku obdobu.

slovakia

left justify in out

Lampy, ktoré prispôsobujú intenzitu svetla podľa toho, koľko je na ulici chodcov nie sú vo vyspelých štátoch raritou. Na Slovensku sme však doposiaľ nič podobné nemali. Mesto Poprad sa v tomto smere stalo priekopníkom a na ulicu umiestnilo lampy, ktoré toho dokážu ďaleko viac.

 

Vďaka registrovaniu prítomnosti chodcov na ulici sú zároveň schopné viesť štatistiky o intenzite dopravy. Okrem toho disponujú SOS tlačidlom, ktoré slúži na upútanie pozornosti mestskej polície, prípadne iných chodcov, ak sa niekto vyskytne v nebezpečenstve. Po jeho stlačení sa lampy rozblikajú. Nainštalovali ich totiž na ulicu, kde sa za posledné obdobie udiali viaceré incidenty. Osvetlenie tiež samostatne nahlasuje poruchy.

 

Najvýraznejšou novinkou je však skutočnosť, že lampy môžu poslúžiť aj ako sprievodca. Obsahujú úložiská dát, kam vedenie mesta pravidelne zasiela najaktuálnejšie informácie a tie si ľudia môžu sťahovať pomocou špeciálnej aplikácie pre smartfóny.

 

Zatiaľ je takéto inovatívne osvetlenie v Poprade umiestnené len v počte štyri kusy. Ich fungovanie si chce mesto najskôr vyskúšať a následne má v pláne umiestniť ich aj do historickej časti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies