Popôrodná depresia u mužov

NETKY.SK • 4 Október 2017, 09:06 • 2 min
Popôrodná depresia u mužov

BRATISLAVA - Narodenie dieťaťa je isto najkrajšia vec v živote muža a ženy. S príchodom potomka okrem radosti však nastupujú aj starosti a obavy. Určite ste už aj vy počuli o popôrodnej depresii. Možno ste si mysleli, že sa to týka iba žien. Omyl!

slovakia

left justify in out

Popôrodná depresia (ďalej len PPD) postihne približne pätinu matiek a približne 10 percent oteckov.

 

Výskum, ktorý zahŕňal 150 párov a zároveň novopečených rodičov, bol publikovaný v odbornom časopise špecializujúci sa na psychiku, hormóny a správanie. Keď si výskumníci posvietili na domácu atmosféru všetkých monitorovaných dvojíc, razom mala celá situácia jasné obrysy. Keď navyše došlo na lekárske testy zúčastnených oteckov, pravda už bola na dosah.

 

Rovnako ako matky, môžu aj oteckovia registrovať veľké hormonálne výkyvy pred a po narodení dieťaťa. U mužov je to následkom nerovnováhy hormónu testosterónu, ktorá významne ovplyvňuje ich nálady. Čím nižšia hladina testosterónu je, tým viac sa dotyčný cíti depresívnejšie.

 

Rovnaký výskum tiež preukázal, že ženy, ktorých partneri mali nižšiu testosterónovú hladinku v popôrodnom období, vykazovali vo vzťahu ďaleko väčšiu spokojnosť a žiarili šťastím. Tiež boli oveľa menej náchylní k samotnej depresii, čo je síce z vedeckého hľadiska ťažko vysvetliteľné, napriek tomu je to tak.

Možno je to tým, že otcovia s nízkym testosterónom trávia s dieťaťom veľa času, alebo majú hormonálne profily zodpovedajúce matkám.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies