Pontis ocení moderné vzdelávacie prístupy škôl a mimovládnych organizácií sumou 10-tisíc eur

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 11:59 • 2 min
Pontis ocení moderné vzdelávacie prístupy škôl a mimovládnych organizácií sumou 10-tisíc eur

BRATISLAVA - Nadácia Pontis ocení moderné vzdelávacie prístupy na Slovensku, zmeria ich účinnosť a pomôže ich rozšíriť do ďalších škôl. Pre slovenské školy a mimovládne organizácie vyhlásila cenu Generácia 3.0, ktorá má ich najlepšie vzdelávacie prístupy zviditeľniť. Na dnešnej tlačovej besede to povedal programový manažér Nadácie Pontis Norbert Maur.

slovakia

left justify in out

Na cenu Generácia 3.0 prišlo 53 nominácií, z toho 33 z mimovládnych organizácií, 11 zo základných škôl, sedem zo stredných škôl a dve z vysokých škôl. Počas udeľovania ceny predstavia 15 projektov, ktoré do užšieho výberu odporučila odborná porota. Následne ich zverejnia aj na internetovej stránke generacia30.sk, aby inšpirovali ďalších pedagógov. Oceňovanie moderných prístupov vo vzdelávaní sa uskutoční 3. mája v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave.

Výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak uviedla, že tí, ktorým nie je ľahostajné, akým spôsobom sa naše deti učia, si zaslúžia spoločenské uznanie. K víťazstvu sa viaže aj finančná podpora do 10 000 eur. Surotchak zároveň upozorňuje, že autori projektov budú následne spolupracovať s odborníkmi na meranie účinnosti projektov počas školského roka 2017/2018. Následne budú môcť potvrdiť, že víťazné projekty skutočne zlepšujú dané zručnosti a vedomosti. Nadácia Pontis preto v partnerstve s Veľvyslanectvom USA prizve medzinárodných odborníkov, ktorí sa o svoje know-how podelia so zapojenými slovenskými expertmi.

 

„Našou ambíciou je, aby sa vybrané vzdelávacie prístupy postupne šírili aj do ďalších škôl. Preto ich prínos najskôr overíme na malých vzorkách a až následne pomôžeme ich tvorcom zavádzať ich aj do ďalších škôl či iných vzdelávacích zariadení," uviedla Surotchak.

Veľvyslanec USA na Slovensku Adam Sterling uviedol, že program Generácia 3.0 vníma ako investíciu do budúcnosti Slovenska. „Veľvyslanectvo USA s hrdosťou poskytlo Nadácii Pontis grant, vďaka ktorému prídu na Slovensko americkí odborníci na meranie dopadu. Aj ich vedomosti prispejú k tomu, že Nadácia Pontis a jej partneri budú môcť rozpoznať najsľubnejšie vzdelávacie projekty," uviedol Sterling.

Členka poradnej rady programu Generácia 3.0 Jana Kontúrová uviedla, že pri výbere projektov zohľadňovali ich zameranie, možnosti na ďalšie šírenie a aj inovatívnosť. Zdôraznila tiež, že podľa odborníkov nasledujúce dve dekády prinesú prevratné technologické a spoločenské zmeny, ktoré zásadne ovplyvnia doterajší spôsob života a práce.

 

„Je dôležité, aby sa takéto prístupy dostali k čo najviac deťom, žiakom, mladým ľuďom a ovplyvnili tak generáciu, ktorá vstúpi do pracovného života o päť či desať rokov," dodala Kontúrová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies