Pompeo uvažuje nad uvalením sankcií voči Bielorusku

NETKY.SK • 13 August 2020, 11:39 • 2 min
Pompeo uvažuje nad uvalením sankcií voči Bielorusku

WASHINGTON/MINSK - USA zvážia možnosť zavedenia sankcií voči Bielorusku v reakcii na súčasné dianie v krajine. V stredu to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie USA 

"Som si istý, že sa budeme týmito otázkami podrobne zaoberať. Dôležité je, aby sme si nastavili kritériá," povedal Pompeo v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. Doplnil, že na rozhodnutí budú Spojené štáty spolupracovať aj s európskymi partnermi.

 

 

Minister v rozhovore neskrýval sklamanie z priebehu volieb, ktoré podľa neho neboli dostatočne slobodné a spravodlivé, a z použitia násilia voči "pokojným demonštrantom". Pripustil, že nevie odhadnúť dopad sankcií na budúce americko-bieloruské vzťahy, hlavne čo sa týka dodávok ropy do Bieloruska.

 

Voľby v Bielorusku

V nedeľňajších prezidentských voľbách v Bielorusku zvíťazil úradujúci prezident Alexander Lukašenko s viac ako 80 % hlasov. Opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská získala 10 %, avšak výsledky volieb neuznala a sama seba pokladá za novozvolenú hlavu štátu. Protesty proti výsledkom volieb vypukli krátko po ich vyhlásení v nedeľu večer.

 

img

 

Nepokoje

Podľa údajov bieloruského ministerstva vnútra bolo za tri dni protestov zadržaných okolo 6000 ľudí. Niekoľko stoviek osôb — demonštrantov i policajtov — utrpelo zranenia. Počas nepokojov v Minsku prišiel o život jeden muž, ktorý sa snažil hodiť do policajtov neidentifikované výbušné zariadenie, to mu však explodovalo v rukách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona