Fischer: Pomoc Slovenska problém Rakúska s azylantmi nevyrieši, je to gesto

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 12:47 • 2 min
Fischer: Pomoc Slovenska problém Rakúska s azylantmi nevyrieši, je to gesto

BRATISLAVA – Päťsto azylantov, ktorých Slovensko dočasne prijme na svoje územie, nie je riešením problémov Rakúska. Je to gesto a symbol.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom to uviedol dnes prezident Rakúskej republiky Heinz Fischer. Rakúska hlava štátu vysvetlila, že v roku 2015 očakávajú v ich krajine 70.000 žiadostí o azyl. Denne ich pribúda v priemere 200. Podľa slov Fischera sú všetky kapacity v ich utečeneckých táboroch plne vyťažené.

„S vďakou prijímame gesto Slovenska, ktoré je prejavom pochopenia situácie, v ktorej sa ocitla susedná krajina,“ uviedol rakúsky prezident.

 

Otázka zvýšenia pomoci Rakúsku pri riešení migračnej krízy je podľa Fischera otázkou na slovenskú stranu. Vyzdvihol vyjadrenie slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že takáto pomoc by mohla byť udržateľná po niekoľko rokov.

 

Prezident Andrej Kiska konštatoval, že Slovensko nie je pripravené prijímať azylantov, o čom svedčí fakt, že vlani bol azyl udelený len niekoľkým desiatkam. Rovnako ako Fischer pripustil, že dočasné poskytnutie ubytovania 500 azylantom nie je zásadným riešením rakúskeho problému. „Čo je ale dôležité, je ukázať v prvom rade vôľu a ochotu riešiť situáciu. Že je ochota Slovenska sa do tohto programu zapojiť a pomôcť,“ povedal Kiska.

 

Prezident SR kritizoval tých slovenských politikov, ktorí sa v otázke migrantov riadia výlučne verejnou mienkou. Zopakoval, že Slovensko je povinné vyjsť v ústrety a pomôcť ľuďom, ktorí sú doma v ohrození. „Vyzývam všetkých zodpovedných politikov, aby k tomu zaujali jasný postoj a aby to vysvetľovali občanom našej krajiny. Aby hovorili o možných rizikách aj o odstránení možných rizík,“ apeloval.

 

Prezident Rakúskej republiky je na oficiálnej jednodňovej návšteve Slovenska, kde pricestoval na pozvanie prezidenta Kisku. Slovenská hlava štátu tak opláca Fischerovo pozvanie spred roka. Prezidenti rokovali aj o ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov, regionálnej spolupráci a aktuálnej situácii v Európskej únii.

 

Po schôdzke bolo naplánované prijatie Fischera slovenským premiérom Robertom Ficom, neuskutoční sa však pre rokovania predstaviteľov eurozóny v Bruseli. Na Bratislavskom hrade sa s rakúskym prezidentom stretne predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na počesť rakúskeho prezidenta dnes Kiska podáva slávnostný obed v Prezidentskom paláci. Popoludní štátnici navštívia firmu Miba Steeltec vo Vrábľoch, kde sa realizuje slovensko-rakúsky projekt duálneho vzdelávania Mladé hviezdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies