Pomoc Grécku povzbudí populistov v celej únii, aby míňali

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:19 • 2 min
Pomoc Grécku povzbudí populistov v celej únii, aby míňali

Pomoc Grécku povzbudí populistov v celej únii, aby míňali

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru DPA tvrdo kritizoval pomoc krajín eurozóny Grécku.
      Podľa Dzurindu zle pochopená "solidarita zodpovedných s nezodpovednými" povzbudí populistov v krajinách Európskej únie (EÚ), aby míňali, keďže budú vedieť, že ich únia zachráni. "Je ľahké byť populistom, kupovať si voličov darčekmi a hromadiť dlhy." Únia by nemala podporovať takúto politiku tým, že "všetci ostatní sa zložia" na riešenie dlhových a fiškálnych problémov nezodpovedných krajín, myslí si Dzurinda.
      Slovensko je jedinou krajinou eurozóny, ktorá neprispeje na pomoc Grécku. Toto bude zrejme jednou z hlavných tém rozhovorov premiérky Ivety Radičovej s nemeckými predstaviteľmi, ktorá v polovici budúceho týždňa pricestuje na návštevu Berlína.
      Dzurinda tiež pripomenul tvrdé úspory svojej vlády v rokoch 1998 až 2006. "Pamätáte si ešte na to, že reálne mzdy sa u nás znížili o osem percent? A nezamestnanosť sa vyšplhala na dvadsať percent. Na konci sme však mali konsolidovanú ekonomiku a boli sme ako prvá z krajín bývalého východného bloku pripravení na vstup do eurozóny."
      Slovenský minister zahraničných vecí pobúrene reagoval na otázku, či Slovensko musí počítať s tým, že rozhodnutie neprispieť na pomoc Grécku bude mať pre krajinu negatívne dôsledky, ako naznačovali niektorí diplomati únie. Zdôraznil, že Slovensko iba využilo demokratické právo, ktoré mali k dispozícii všetky ostatné krajiny eurozóny.
      Pomoc pre Grécko nikdy nebola prezentovaná ako opatrenie zhora, ktorému sa musia všetci podriadiť. "Vždy to bol proces. Proces, na ktorého konci musela byť ratifikácia národným parlamentom." Slovenská vláda "neurobila nič iného, len predložila návrh parlamentu, ktorý hlasoval proti nemu".

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies