Poľský ústavný súd odmietol zákaz rituálneho zabíjania zvierat

NETKY.SK • 11 December 2014, 09:10 • 2 min
Poľský ústavný súd odmietol zákaz rituálneho zabíjania zvierat

VARŠAVA - Poľský ústavný súd dnes rozhodol, že platný zákaz rituálneho zabíjania zvierat je v rozpore s ústavou krajiny, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na ústavný súd sa obrátil poľský Zväz židovských náboženských obcí. Namietal proti zákonu o zákaze rituálneho zabíjania zvierat, ktorý v Poľsku nadobudol účinnosť v januári 2013 a postihol židovské aj moslimské komunity. Legislatívu prijal poľský parlament pod tlakom organizácií na ochranu práv zvierat.
      

Ústavný súd poukázal na to, že nie je vedecky dokázané, že by obradné zabíjanie predpísané náboženskými rituálmi spôsobovalo zvieratám väčšiu bolesť než iné legálne používané metódy. Podľa súdu by preto jeho zákaz znamenal zásah do slobody praktizovania náboženstva.   
      

"(Poľská) ústava garantuje náboženské slobody," komentovala dnešný verdikt ústavná sudkyňa Maria Gintowtová-Jankowiczová. S rozhodnutím nesúhlasilo päť zo 14 sudcov.  Verdikt privítal hlavný poľský rabín Michael Schudrich, a tiež generálny riaditeľ Európskej židovskej asociácie (EJA) Menachem Margolin. Podľa Margolina sa podarilo zvrátiť nebezpečný precedens, ktorý by mal negatívne dôsledky pre všetkých židov v Európe. 
      

Zákaz vážne poškodil aj poľských vývozcov kóšer a halal mäsa do Izraela a moslimských krajín. Z exportu takýchto produktov inkasovali poľskí podnikatelia približne 500 miliónov eur ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies