Poľský prezident podpísal novelu zákona o ústavnom súde

NETKY.SK • 28 December 2015, 12:07 • 2 min
Poľský prezident podpísal novelu zákona o ústavnom súde

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona o ústavnom súde z dielne vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Oznámila to dnes prezidentská kancelária s tým, že Duda, blízky spojenec PiS, sa k novele vyjadrí o 12.00 h SEČ. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zákon paralyzuje ústavný súd a naruší systém deľby štátnej moci, tvrdí opozícia. Obe komory poľského parlamentu schválili novelu zákona minulý týždeň.


Podľa jednej zo zmien, ktorá sa novelou zavádza, bude rozhodnutia musieť prijímať najmenej 13 z 15 sudcov, a to dvojtretinovou väčšinou namiesto doterajšej jednoduchej. Doteraz väčšinu rozhodnutí prijímalo päť sudcov a dôležité prípady si vyžadovali prítomnosť aspoň deviatich sudcov. Najnovšie bude potrebná prítomnosť aspoň 13 sudcov.
Európska komisia poslala poľskej vláde list, v ktorom ju žiada, aby platnosť novely zákona odložila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies