Poľský parlament potvrdil vládu Donalda Tuska

NETKY.SK • 21 December 2023, 16:45 • 2 min
Poľský parlament potvrdil vládu Donalda Tuska

VARŠAVA - Dva mesiace po voľbách dosiahol Donald Tusk svoj cieľ. Poľský parlament vyjadril dôveru novej koaličnej vláde.

slovakia

left justify in out

Ak všetko pôjde podľa plánu, budú mať severní susedia Slovenska vládu pod vedením bývalého premiéra a predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Bude to koaličná vláda umiernených konzervatívcov, liberálov a ľavičiarov s relatívnou pohodlnou parlamentnou väčšinou 17 kresiel v Sejme nad rámec absolútnej väčšiny a takmer dvojtretinovou väčšinou v Senáte.


To vlastne nie je nič zvláštne – takéto zmeny vlády sa v demokraciách stávajú s notorickou pravidelnosťou. Jediný problém spočíva v tom, že Poľsko už stratilo povesť bezchybnej krajiny podobne ako Maďarsko a má čo napravovať. Nič na tom nemení ani fakt, že opozícia teraz preberá opraty.

 

Nová sezóna s otvoreným koncom: Donalda Tuska čaká v Poľsku ťažká úloha

Nebude ľahké riadiť Poľsko po bašovaní strany Právo a Spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského. Donald Tusk nie je na domácej politickej scéne nováčik, funkciu premiéra vykonával už v rokoch 2007 až 2014.
 
„Deň s dvoma premiérmi“. Takto opísali poľskí novinári zostavovanie novej vlády v Poľsku. Mateusz Morawiecki musel presne po šiestich rokoch odstúpiť z tejto funkcie – v parlamente prehral hlasovanie o zostavení svojej tretej vlády. Tým sa skončila viac ako osemročná vláda PiS v Poľsku.


Po zvolení Tuska a zaspievaní národnej hymny vodca PiS Jaroslaw Kaczynski neplánovane vtrhol na tribúnu a zakričal na Tuska: „Ste nemecký agent“. Kaczynski predtým novinárom povedal, že ide o „koniec demokracie v Poľsku“. Takže už nielen Slovensko má v prezidentskom úrade údajne americkú agentku a v premiérskom kresle nezakryte vystupujúceho ruského poskoka, teraz už aj Poliaci majú na čele vlády agenta. No pekne! Česko zasa v týchto dňoch smúti za „rakúskym agentom“ K. Schwarzenbergom...

Pre Tuska začína náročná cesta

Treba podčiarknuť, že Tusk bude vládnuť jednej z najkomplikovanejších vládnych koalícií v povojnovej histórii Poľska. Od ľavice cez Zelených až po konzervatívcov, ktorí boli kedysi v strane PiS, no vystúpili z nej, sú zastúpené takmer všetky sociálne prvky. Nebude ľahké udržať rôzne skupiny pohromade a riadiť krajinu.
 
Mnohí Poliaci túžili po zmene moci tak veľmi, že moment realizácie pôsobil takmer surreálne. Už roky sa sťažujú, že poľská opozícia je rovnako neschopná ako v Maďarsku, kde sa nevedia zbaviť Viktora Orbána.

 

Tusk zloží prísahu pred prezidentom Andrzejom Dudom, lenže hlava štátu, ktorá má blízko k PiS, bude vládnuť do roku 2025 a môže vetovať akékoľvek zákony prijaté novou vládou. Donald Tusk zdedil po PiS inú krajinu ako tú, ktorú opustil, keď sa pred deviatimi rokmi presťahoval do Bruselu pracovať v štruktúrach EÚ.

 

Konfrontácia s realitou

Po prvé, vyrástla celá generácia, ktorá si nepamätá iné Poľsko ako PiS. Poľská spoločnosť je oveľa viac spolitizovaná ako predtým. Príkladom sú gigantické demonštrácie za právo na interrupciu, ktoré by sa mohli zopakovať aj za Tuskovej vlády, ak sklame nádeje, ktoré sa do neho až nekriticky  vkladajú.
 
Po druhé, existuje množstvo problémov, ktoré môžu Tuskovi sťažiť život. Extrémna pravica, ktorá získala podporu už na konci Tuskovej vlády, požaduje Tuskove reformy v utečeneckej otázke, ktoré zodpovedajú predstavám veľkej časti strednej triedy. Ďalším gigantickým problémom je podfinancovanie zdravotníctva.
 
Po tretie, PiS zadržala posun v mnohých otázkach. Ide predovšetkým o energetickú politiku.
 
Po štvrté a napokon, PiS masívne zmenila fungovanie právneho štátu či fungovanie verejnoprávnych médií. Ako možno tieto štruktúry demokraticky zrušiť, keď to demokratické postupy a inštitúcie neumožňujú? Už existuje prvý príklad: Ústavný súd Julie Przyłębskej, ktorý je v európskych súdnych kruhoch všeobecne považovaný za nezákonný, práve vyhlásil, že sankcie EÚ uložené Európskym súdnym dvorom voči Poľsku sú nezákonné.
 
Uzná nový premiér toto rozhodnutie? Uvidíme. Konflikty sa množia aj vo vnútri strany  PiS. Odchádzajúci minister spravodlivosti a generálny prokurátor Zbigniew Ziobro, jeden z lídrov pravicového krídla starej vlády a architekt kontroverznej reformy súdnictva, neprišiel ani do parlamentu voliť premiéra Morawieckeho, ktorého neznáša. Výroky prezidenta Kaczynského, že Tusk je „nemecký agent“, dokonca priviedli do rozpakov niektorých politikov v jeho vlastnej strane.

V Poľsku vyhrali EÚ a Ukrajina

Donald Tusk to ako bývalý vysoký úradník EÚ bude musieť v Bruseli „žehliť“, čo sa konzervatívnej pravici páčiť nebude. Vo svete zarezonoval aj škandál s antisemitským útokom. Poslanec Grzegorz Braun z pravicovej extrémistickej strany Konfederacja schmatol v sále hasiaci prístroj a udusil svetlá na chanukovej menore. Na sociálnych sieťach bolo možné vidieť dym a búrlivé scény, keď Braun opustil ´foyer´. Predseda parlamentu Szymon Holownia Brauna z rokovania okamžite vylúčil a oznámil, že prezídium podá trestné oznámenie. Tusk označil Braunov čin za hanbu.
 
Sviatok Chanuka je spomienkou na znovuzasvätenie druhého jeruzalemského chrámu po povstaní proti Grékom v roku 164 pred n. l. a na „zázrak svetla“ v podobe svietnika horiaceho osem dní. Trvá do 15. decembra tohto roka. Ukrajina sa tiež na výsledky volieb nemusí sťažovať. V Tuskovi nájde ústretovejšieho spojenca vo vojne proti Rusku ako predtým v Kaczynskom. Problémom ukrajinského prezidenta sú v týchto dňoch americkí republikáni, nie Poľsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Pluska / Czarek Sokolowski
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies