Strana PS varuje pred ,,tajnými službami," ktoré pre Slovensko predstavujú bezpečnostné riziko. Obvinenie nominantov Smeru a SNS je podľa Progresívcov alarmujúce

NETKY.SK • 19 September 2023, 14:00 • 2 min
Strana PS varuje pred ,,tajnými službami," ktoré pre Slovensko predstavujú bezpečnostné riziko. Obvinenie nominantov Smeru a SNS je podľa Progresívcov alarmujúce

BRATISLAVA - Po bývalom aj súčasnom riaditeľovi SIS či riaditeľovi NBÚ sú už obvinení aj exriaditelia Vojenského spravodajstva, obaja nominanti Smeru a SNS. Súčasné fungovanie spravodajských a bezpečnostných služieb patrí do minulosti a je načase ho zmeniť, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda EP Michal Šimečka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Úlohou tajných služieb je chrániť Slovensko a jeho obyvateľov, no v zlých rukách predstavujú skôr bezpečnostné riziko. Keď ich šéfovia kradnú či klamú, stratíme dôveru spojencov a tí s nami prestanú zdieľať dôležité informácie,” uviedol predseda PS M. Šimečka.

 

Bývalý riaditeľ obrannej politiky na ministerstve obrany a bývalý veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek poukázal na potrebu zmeniť spôsob kontroly spravodajských služieb a NBÚ. 

 

“Dnešný systém v praxi nefunguje. Tie isté strany, ktoré nominujú riaditeľov tajných služieb, majú zároveň väčšinu vo výboroch, ktoré ich majú kontrolovať. Súčasné nastavenie ohrozuje verejné financie, a čo je horšie, priamo oslabuje bezpečnosť krajiny,” dodal Valášek s tým, že hnutie navrhuje zveriť kontrolu nad službami osobitnej komisii zloženej z poslancov NR SR a predstaviteľov NKÚ, verejného ochrancu práv a kancelárie prezidenta SR. 

Riaditeľom SIS by mal tiež podľa PS byť apolitický odborník či odborníčka, už pred časom Valášek v parlamente predložil návrh na zmenu jeho voľby.

 

“Tento post nie je feudálnym lénom. Navrhujeme, aby kandidáti a kandidátky na post riaditeľa SIS museli prejsť verejným a neverejným vypočutím v parlamente, čo by do ich menovania vnieslo viac svetla. Je to jedna z našich absolútnych priorít. Slovensko potrebuje moderné spravodajské inštitúcie s jasnými kompetenciami a pod dôkladnou kontrolou,” uzavrel podpredseda PS Valášek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PS / Alena Kuišová Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies