Poľský minister Grzegorz Schetyna oznámil kandidatúru do čela Občianskej platformy

NETKY.SK • 29 Október 2015, 12:30 • 2 min
Poľský minister Grzegorz Schetyna oznámil kandidatúru do čela Občianskej platformy

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí v končiacej vláde premiérky Ewy Kopaczovej Grzegorz Schetyna dnes vyhlásil, že je pripravený kandidovať na funkciu predsedu Občianskej platformy (PO). Oznámila to agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

"Povedal som, že som pripravený, že túto stranu poznám," uviedol Schetyna vo vysielaní verejnoprávnej televízie TVP. Hovoril o svojom podobnom vyjadrení spred roka.

 

Voľby nového lídra PO po nedávnej porážke strany v parlamentných voľbách "musia potvrdiť, že je to otvorená strana západného štýlu, ktorá prikladá veľký význam štandardom, a nie dobrému pocitu v zložitej situácii," citovala Schetynu PAP.

 

Minister poznamenal, že treba zvážiť aj zmeny v parlamentnom klube PO, ale odmietol povedať, či má na mysli konkrétneho kandidáta na funkciu predsedu parlamentného klubu.

 

"Parlamentný klub (PO) už nebude pilierom podpory... vlády, ale jadrom opozície v naozaj tvrdom boji v parlamente. Musí to byť tím, na ktorého práci sa budeme podieľať a za ktorú budeme všetci zodpovední," vysvetlil Schetyna. "Je to veľká výzva a budú to veľmi dôležité (vnútrostranícke) voľby," dodal.

 

Končiaca premiérka Ewa Kopaczová sa vyjadrila, že bude tiež kandidovať na funkciu predsedníčky PO. V nedeľňajších voľbách získala opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) absolútnu väčšinu hlasov v 460-člennom parlamente (37,6 percenta, čo predstavuje 235 kresiel) - ide o najväčšie víťazstvo jednej strany v Poľsku od pádu komunizmu v roku 1989.

 

Centristická proeurópska strana Občianska platforma, ktorá v Poľsku vládla uplynulých osem rokov, získala 24,1 percenta hlasov (138 kresiel).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies