VIDEO Poľsko vyhovie verdiktu Súdneho dvora EÚ a zastaví ťažbu v Bielovežskom pralese

NETKY.SK • 21 November 2017, 21:42 • 2 min
VIDEO Poľsko vyhovie verdiktu Súdneho dvora EÚ a zastaví ťažbu v Bielovežskom pralese

VARŠAVA - Poľský minister životného prostredia Jan Szyszko tvrdí, že Poľsko sa plne podriadi nariadeniu Súdneho dvora EÚ (ECJ), ktorý v pondelok nariadil vláde vo Varšave, aby okamžite zastavila výruby v Bielovežskom pralese.

slovakia

left justify in out

V opačnom prípade by Poľsku hrozila pokuta vo výške najmenej 100.000 eur za každý deň, čo by v danej lokalite pokračovala ťažba dreva. Minister Szyszko v utorok avizoval, že Poľsko bude na "100 percent" plniť odporúčania ECJ.

 

Bielovežský prales je jedným z posledných pozostatkov pôvodného lesa, ktorý v minulosti pokrýval rozsiahle oblasti na severe Európy. Od roku 2011 je uznaný za prírodné dedičstvo UNESCO. V takýchto oblastiach sú hospodárske aktivity zakázané. Súčasná poľská vláda však tento status spochybňuje a chce ho pralesu vziať. Prales by mal mať podľa Varšavy status zmiešaného prírodno-kultúrneho dedičstva, ktorý by umožňoval hospodárske využívanie.

 

Proti výrubu vedú kampane environmentálne organizácie, ako Priatelia Zeme, Greenpeace, či World Wildlife Fund, ako aj radoví poľskí občania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies