Poľsko pomôže v boji s terorizmom, voči utečencom má výhrady

NETKY.SK • 18 November 2015, 18:36 • 2 min
Poľsko pomôže v boji s terorizmom, voči utečencom má výhrady

VARŠAVA - Nová poľská premiérka Beata Szydlová dnes vyhlásila, že Poľsko bude spolupracovať s Európskou úniou v boji proti extrémizmu, ale je zdržanlivé vo veci prijatia utečencov.

slovakia

left justify in out

Szydlová dnes vystúpila s programovým vyhlásením svojej vlády, na ktorého začiatku odsúdila piatkové útoky v Paríži a povedala, že prioritou jej vlády bude zaručiť Poliakom bezpečnosť a prispieť k bezpečnosti EÚ. Ako ju mieni dosiahnuť, nepovedala, informovala tlačová agentúra AP.

 

Vyhlásila tiež, že Poľsko bude solidárne s ďalšími členskými krajinami EÚ v tom, že sa "s nimi podelí o to, čo je dobré" a bude pripravené "prispieť im pomocou v mimoriadnych situáciách, ako sú prírodné pohromy, teroristické akcie alebo dokonca vojnové hrozby".

 

"Nemôžete však nazvať solidaritou to, keď sa niektoré krajiny pokúsia, istým spôsobom, exportovať problémy, ktoré si zavinili samy alebo s účasťou ďalších krajín, a teraz sú nimi zavalené," uviedla Szydlová v evidentnej narážke na Nemecko.

 

Po útokoch v Paríži vyjadrili členovia novej konzervatívnej poľskej vlády neochotu dodržať predchádzajúce sľuby Poľska, že prijme na základe plánu EÚ 7000 utečencov. Svoje výhrady zdôvodnili obavami o bezpečnosť krajiny.

 

Nová poľská premiérka prisľúbila, že Poľsko bude "aktívnejšie a asertívnejšie" v medzinárodných vzťahoch, pričom USA bude jeho hlavný partner pri garantovaní bezpečnosti.

 

Väčšina jej prejavu však bola venovaná sľubom o poľskom hospodárskom rozvoji, ktorý, ako povedala, prinesie lepší život všetkým občanom. Niektoré z reforiem, ako je štátne financovanie zdravotnej starostlivosti a dvojstupňového školského vzdelávania, podľa agentúry AP pripomínajú systémy z čias komunizmu.

 

Konzervatívna vláda Szydlovej zložila v pondelok sľub a teší sa parlamentnej väčšine. Očakáva sa, že dnes bez problémov získa dôveru parlamentu.

Prezident Adrzej Duda dnes nahneval opozíciu tým, že udelil milosť ministrovi z novej vlády Mariuszovi Kaminskému, ktorý bol odsúdený za zneužitie moci v roku 2007, keď šéfoval protikorupčnému orgánu, dodala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies