Poľsko očakáva od EÚ pomoc pri posilnení hraníc pre obavy z Vagnerovcov

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 13:30 • 2 min
Poľsko očakáva od EÚ pomoc pri posilnení hraníc pre obavy z Vagnerovcov

VARŠAVA - Poľsko očakáva, že Európska únia mu pomôže financovať opatrenia na posilnenie jeho východnej hranice. Varšava tiež oznámila, že posilní svoju bezpečnosť pre obavy z prítomnosti príslušníkov ruskej žoldnierskej vagnerovej skupiny v Bielorusku.

slovakia

left justify in out

Poľsko očakáva, že Európska únia mu pomôže financovať opatrenia na posilnenie jeho východnej hranice. Uviedol to vo štvrtok námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski. Varšava tiež oznámila, že posilní svoju bezpečnosť pre obavy z prítomnosti príslušníkov ruskej žoldnierskej vagnerovej skupiny v Bielorusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že na štvrtkovom summite v Bruseli predstaví plán na posilnenie hraníc Európskej únie. Rozhodnutie ruského prezident Vladimira Putina ponúknuť bojovníkom z vagnerovej skupiny možnosť premiestniť sa po víkendovej vzbure do Bieloruska vyvolala obavy na východnom krídle NATO. Panujú obavy, že ich prítomnosť vytvorí v regióne nestabilitu. Poľsko sa v reakcii na to rozhodlo zvýšiť počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a posilniť opevnenia na hranici. Na otázku, či Brusel pomôže Varšave takéto opatrenie financovať, Jabloňski odpovedal, že "Poľsko to očakáva". "Európska solidarita znamená podporovať krajiny ohrozené destabilizáciou," uviedol Jabloňski.

 

img

Členovia vagnerovej skupiny pri minulotýždňovom pochode. 

 

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski v stredu uviedol, že Varšava odhaduje počet vagnerovcov v Bielorusku na asi 8000. Podľa Kaczynského môže ich prítomnosť v Bielorusku znamenať "novú fázu hybridnej vojny". Poľsko už dávnejšie obvinilo Minsk z toho, že na jeho hranice zváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies