Sezóne bude dominovať láska na všetky spôsoby

NETKY.SK • 5 September 2023, 11:30 • 2 min
Sezóne bude dominovať láska na všetky spôsoby

Témou 33. divadelnej sezóny v Spišskom divadle (SD) je LÁSKA. Preto divadlo v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja v sezóne 2023/2024 predstaví päť titulov, ktoré sa dotýkajú lásky – od prvých platonických lások až po tému osamelosti a návratov.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie komentuje umelecký šéf divadla Viktor Kollár, ktorý pripravil prvú sezónu pod svojou taktovkou: „Témou sezóny je LÁSKA – dôvod a zmysel našej existencie. Láska symbolizuje návrat k sebe samému. Utrápená spoločnosť zničená epidémiou, prítomnosťou vojny, vulgárnosťou politiky, zahltená vo verejnom priestore hrubosťou a agresivitou, potrebuje návrat k svojim prameňom. Už Andrej Tarkovskij kedysi napísal, že žijeme vo svete vystavenom „inflácii citu“. A medzitým sa svet stal ešte oveľa krutejším. Budeme sa chcieť dotknúť toho, čo sa nedá postihnúť za celý ľudský život. Budeme chcieť pomenovať niečo, o čo sa najväčší umelci snažia už celé stáročia.“ 
Prvá premiéra bude netradičná – uskutoční sa 8. októbra počas festivalu Divadelný Spiš na alternatívnej scéne SD nazvanej Pouličné divadlo. Predstavenie Panoptikum priamo na ulici ponúkne divákom okúzľujúce postavičky z rozprávok tisíc a jednej noci, rozospievaného Luciana Pavarottiho, gombíkového Charlieho Chaplina, aj mágiu benátskeho karnevalu. 
Šeptuchy prídu pred Vianocami 
Umelecky najambicióznejším projektom sezóny sú Šeptuchy. Citlivý emotívny príbeh dvoch dospievajúcich dievčat pri bielorusko-poľských hraniciach napísala slovenská spisovateľka a scenáristka Alena Sabuchová. Za svoj román Šeptuchy získala v roku 2020 hlavnú Cenu Anasoft litera a v súčasnosti sa pripravuje jeho filmová verzia. Región Podlasia je dodnes opradený legendami. Žijú v ňom osobití ľudia, ktorí majú svoju vieru, biedu aj šeptuchy – ženy, ktoré vedia liečiť a čarovať. Atmosféru dedinky na konci sveta, ktorá ani na konci 20. storočia neponúka ľuďom ambicióznu budúcnosť, pre Spišské divadlo režijne spracuje Mariana Lutheránová. Premiéra je naplánovaná na december. Súčasťou projektu je aj výstava fotografií významného slovenského fotografa Roberta Tapperta, ktoré vznikli v Podlasí.
Vo februári prinesie divadlo pôsobivý príbeh o láske, starnutí a mimoriadne silnej žene – príbeh najslávnejšej francúzskej speváčky Edith Piaf. Spišské divadlo pripravuje šansónový recitál jej skladieb, ktorý je skutočne intímnou sondou do duše ženy – Bez lásky nie sme nič. Režisér Viktor Kollár sa rozhodol tento titul premiérovo umiestniť do znovuotvorených komorných priestorov Štúdia SD. 
Bláznivá aj poetická komédia 
Divadlo ostane verné komediálnemu žánru a v tejto sezóne ponúkne divákom dve komédie. Začiatkom roka 2024 to budú Okuliare Eltona Johna, zatiaľ najúspešnejšia komédia britského spisovateľa a divadelného režiséra Davida Farra. V bláznivej groteske sa na pozadí skutočnej udalosti z dejín anglického futbalu rozohráva nosná téma – zložité ľudské osudy, trápna realita a životné zlyhania. Bizarná komédia v réžii Miloslava Kráľa sa odohráva počas jediného dňa a je plná absurdných náhod, irónie a čierneho humoru ako zo strašidelného sna. 
Tento bláznivý titul doplní poetická komédia Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie v réžii Michala Spišáka. Príbeh troch kamarátov sa odohráva na konci roka 1999. S miléniom prichádza aj obava z konca sveta a tínedžeri sú presvedčení, že dovtedy rozhodne musia okúsiť prvé sexuálne zážitky. Tie však v sedemnástich rokoch nemôžu byť iné ako úsmevné a nešikovné. 
Najznámejšie dievčatko sveta
V dramaturgickom pláne Spišského divadla nemôže chýbať rozprávka a v tejto sezóne ponúkne divadlo naozajstnú lahôdku. Rozprávku, ktorú poznajú všetci dospelí na celom svete - Pippi Dlhá Pančucha. Svetoznámy príbeh o svojráznom, ale dobrosrdečnom červenovlasom dievčatku s bodkovaným koňom Astrid Lindgrenovej režijne spracuje Viktor Kollár. Netradičná hudobná rozprávka o detstve, kamarátstvach, dospievaní, o láske aj o stratenom vzťahu otca a dcéry bude mať premiéru v máji budúceho roka. 
Divadelná sezóna 2023/2024 je pre Spišské divadlo tridsiata tretia. SD ju otvorí vo štvrtok 7. septembra vynikajúcou francúzskou komédiou Meno.

 

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne jednosúborové činoherné divadlo s 15-členným umeleckým súborom. Od svojho vzniku v roku 1991 uviedlo divadlo spolu 167 inscenácií. V ostatnej sezóne malo v repertoári 27 titulov, z toho 15 večerných, päť rozprávok pre deti a mládež, päť štúdiových inscenácií a dve monodrámy. Uplynulú sezónu prinieslo spolu sedem premiér a odohralo 189 predstavení, ktoré navštívilo viac ako 37 000 divákov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies