Pásmo Gazy je dejiskom najväčších demonštrácií za posledných 12 rokov

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 21:12 • 2 min
Pásmo Gazy je dejiskom najväčších demonštrácií za posledných 12 rokov

GAZA - V pásme Gazy operuje už dlhé roky palestínske islamistické hnutie HAMAS, ktoré má prvky polovojenskej teroristickej organizácie. V súčasnosti patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia. V súčasnosti sa ale na tomto území odohrávajú najväčšie demonštrácie za posledných 12 rokov.

slovakia

left justify in out

Pásmo Gazy sa dá charakterizovať ako úzky pruh zeme na pobreží Stredozemného mora, severovýchodne od Sinajského polostrova. Nachádza sa tu najväčšie mesto pod palestínskou správou - Gaza. Územie je výnimočné tým, že je to jedna z najhustejšie obývaných oblastí v regióne, ale nie je časťou žiadneho zvrchovaného štátu. Spolu s územiami na západnom brehu Jordánu je spravované  od roku 1994 palestínskymi autonómnymi orgánmi.

 

img

 

 

Palestínčanov už omrzel život v neľudských podmienkach a tak v uplynulých dňoch zaplavili ulice. Hamas reagoval zatknutím väčšiny demonštrantov a násilne potlačil snahy miestnych médií, aby o stave informovali. Následne obvinil Palestínsku samosprávu v Predjordánsku a Izrael, že sa podieľali na organizovaní týchto demonštrácii. Obe krajiny svoj podiel na akcii dôrazne odmietli.

 

 

Hamas, ktorého cieľom je podľa spravodajskej agentúry AP zničenie Izraela, prevzal kontrolu nad pásmom Gazy v roku 2007. Izrael a Egypt následne uvalili na pásmo Gazy blokádu, aby zabránili Hamasu ozbrojovať sa. Blokáda a následné tri vojny s Izraelom spustošili hospodárstvo, ale moc Hamasu sa nezmenšil. Nezamestnanosť prekročila 50 %, voda z vodovodu nie je pitná, dodávky elektriny sú obmedzené a cestovanie do zahraničia je výrazne ohraničené. Vláda Hamasu navyše v poslednom období zvýšila dane na základné potraviny a tovar ako chlieb, fazuľu či cigarety. Obyvatelia obviňujú Hamas z korupcie a z toho, že zvýšovaním daní sa len obohacuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies