Poľsko obnoví vyšetrovanie leteckej katastrofy pri Smolensku z apríla 2010

NETKY.SK • 4 Február 2016, 08:30 • 2 min
Poľsko obnoví vyšetrovanie leteckej katastrofy pri Smolensku z apríla 2010

VARŠAVA - Jednofarebná poľská vláda premiérky Beaty Szydlovej obnoví vyšetrovanie havárie poľského špeciálu, ktorá si v apríli 2010 vyžiadala pri západoruskom Smolensku životy viac ako 90 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského s manželkou. Nešťastie nikto neprežil.

slovakia

left justify in out

Kým ruská i poľská strana ukončili v uplynulých rokoch paralelné vyšetrovania, ktoré v oboch krajinách vylúčilo teroristický útok ako možnú príčinu nešťastia, vtedy opozičná a teraz vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) nielenže kritizovala postup Varšavy i Moskvy, ale neustále poukazovala aj na možnosť výbuchu na palube.

 

Nie je preto veľkým prekvapením, že rezort obrany vo Varšave, ktorému šéfuje niekdajší predseda straníckej vyšetrovacej komisie havárie Antoni Macierewicz, ohlásil dnes obnovenie vyšetrovania. To môže viesť k opätovnému zvýšeniu napätia v poľsko-ruských vzťahoch.

 

Už vo štvrtok Macierewicz aj formálne rozhodne o vzniku novej vyšetrovacej komisie pre skúmanie smolenskej katastrofy a o jej personálnom zložení, informovala dnes spravodajská televízia TVN24.

 

Podľa nej by sa mali rozšíriť právomoci ministra obrany v tejto sfére a zvýšiť počet členov komisie z doterajších 30 na 60.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies