Poľnohospodárov najviac trápi trh s mliekom, poškodilo im zrušenie kvót na dovoz

NETKY.SK • 26 Február 2016, 15:07 • 2 min
Poľnohospodárov najviac trápi trh s mliekom, poškodilo im zrušenie kvót na dovoz

SPIŠSKÉ HANUŠOVCE - Jedným z najväčších súčasných problémov slovenských poľnohospodárov je minuloročné zrušenie kvót na dovoz mlieka, ktoré ich vedie k stratám.

slovakia

left justify in out

Poľnohospodári nevidia dôvod, prečo by mlieko malo byť dovážané zo zahraničia, keď aj slovenskí spotrebitelia sa podľa ich slov dožadujú kvalitných slovenských potravín. Najmä na túto tému v piatok diskutovali so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v zamagurskej obci Spišské Hanušovce. Upozornili ho na zhoršené podmienky, ktorým musia aktuálne čeliť všetci slovenskí farmári.


Väčšinu farmárov dnes trápi obrovský prebytok mlieka. "Silnejšie štáty a štáty, ktoré majú vybudované systematické dlhodobé mechanizmy podpory, ktoré sa systematicky pripravovali na zrušenie kvóty sú dnes v podstatne lepšom stave, u nás je situácia taká, že aj špičkoví výborní chovatelia, ktorí sú v úžitkových a chovateľských parametroch porovnateľní, rozmýšľajú, čo ďalej, lebo ak aj dostanú cenu, zďaleka nepokrýva výrobné náklady,“ opísal problém Vladimír Chovan zo spoločnosti Agropartner z Plaveckého Podhradia.


Pripomenul, že niektoré podniky sú tak slabé, že možno prežijú niekoľko mesiacov. Napríklad Družstvo Čingov v Smižanoch za minulé roky dodávalo 2,5 milióna litrov mlieka. "Paradoxne, v roku 2014 pri tejto produkcii sme vytvorili zisk, avšak v minulom roku pri navlas rovnakej produkcii sme vytvorili stratu 300-tisíc eur. Zo ziskového podnikania sme sa dostali do katastrofálnej situácie. Tento rok je situácia ešte horšia,“ uviedol Štefan Zekucia, predseda družstva, ktoré patrí k najväčším producentom mlieka v okrese Spišská Nová Ves. "Boríme sa s prostredím, ktoré nás ekonomicky likviduje,“ doplnil Chovan.


Za okrúhly stôl si v piatok s prezidentom sadli aj tí poľnohospodári, ktorí pôsobia v horších prírodných podmienkach. "Vďaka zmene systému podpory doplácajú dosť výrazným spôsobom na to, že nedostávajú takú rentu, akú by mohli dostať za horšie prírodné podmienky, pričom ide o ekonomicky najobjektívnejšiu dotáciu, pretože tá len vyrovnáva rozdiel medzi kvalitnou a menej kvalitnou pôdou,“ pripomenul Chovan. Farmári sa rovnako venovali aj téme nezamestnanosti na vidieku.

 

"Treba si uvedomiť, že Slovensko patrí v rámci Európskej únie medzi najvidieckejšie krajiny, ak v Európskej únii žije na vidieku v priemere 23 percent obyvateľstva, tak u nás je to viac ako 50 percent. Preto je nesmierne dôležité hovoriť aj o zamestnanosti, keďže u nás na vidieku je podstatne vyššia nezamestnanosť, ako je v mestách, dosahuje takmer 20 percent,“ povedal po skončení stretnutia prezident.


Podľa Kisku je nesmierne dôležité, aby nová vláda a nový minister, hneď po svojom zvolení, vykonali podrobnú a poctivú analýzu súčasnej situácie v poľnohospodárskej oblasti. "Analýzu toho, akú máme v porovnaní s ostatnými krajinami nastavenú daňovú politiku, akú máme nastavenú subvenčnú politiku, aké sú dotácie,“ vysvetlil.

 

Zaoberať by sa podľa neho mali aj otázkou, ako je možné, že aj slovenské špičkové farmy nedokážu predávať mlieko za takú cenu, ako sa predáva v okolitých štátoch. "Ako je možné, že v krajine, ktorá mala historicky tak veľa ošípaných či hovädzieho dobytka, sa ich počty neustále znižujú,“ uviedol. Analýza musí byť podľa jeho slov základom toho, aby štát dokázal posunúť poľnohospodárstvo ďalej. Prítomným farmárom preto prisľúbil, že o tejto téme bude s novou vládou hovoriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies