Pollák: Krv nedelíme na bielu a čiernu, všetci ju máme červenú

NETKY.SK • 6 August 2014, 13:54 • 2 min
Pollák: Krv nedelíme na bielu a čiernu, všetci ju máme červenú

BANSKÁ BYSTRICA - Pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv, a tej najmä v lete majú nemocnice akútny nedostatok, a tiež ukázať ľuďom na Slovensku, že všetkým koluje v žilách rovnaká krv, bolo cieľom dnešnej darcovskej akcie Rómov v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák.
     

"Krv nerozdeľujeme na bielu a čiernu, všetci ju máme rovnakú, červenú. Sú iba darcovia a nedarcovia," reagoval Pollák pre TASR. "Som rád, že je to práve v Banskej Bystrici, kde chceme čelným predstaviteľom inštitúcií ukázať, že my máme rovnakú krv a raz možno aj oni budú potrebovať rómsku krv. Sme pripravení darovať ju komukoľvek," zdôraznil.
     

Darcovská akcia Rómov sa uskutočnila po prvý raz v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou v Banskej Bystrici, ktorá na tri hodiny zriadila mobilnú stanicu v zasadačke banskobystrického Okresného úradu. Len za jednu hodinu prišlo vyše dvadsať darcov. Podľa Polláka svojich ľudí mobilizovali cez sociálne siete a občianske zduženia i inštitúcie, s ktorými spolupracujú. Darovať krv prišli Rómovia z celého Slovenska, od Bratislavy až po východ krajiny.
     

Splnomocnenec a poslanec Pollák krv nedaroval. "Mrzí ma to. Ako dieťa som sa v nemocnici nakazil infekčnou chorobou - žltačkou, preto nemôžem darovať krv," vysvetlil.
     

Hoci to pôvodne neplánoval, dnešná darcovská akcia zapadá do programu, ktorý sa dnes začína v Banskej Bystrici - štvordňový festival tradičnej a modernej rómskej kultúry Ľudia z rodu Rómov.
     

"V jednom meste môžeme ukazovať našu kultúru, ale aj darovať našu rómsku krv, ktorú určite budú potrebovať ľudia tejto krajiny," dodal Pollák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies