Politológ Mesežnikov: Vstup Žitňanskej do Mostu-Híd môže byť obojstranne výhodný

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 13:11 • 2 min
Politológ Mesežnikov: Vstup Žitňanskej do Mostu-Híd môže byť obojstranne výhodný

BRATISLAVA - Minimálne v tomto volebnom období môže vstup poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej do strany Most-Híd priniesť obom stranám určité výhody.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to dnes uviedol politológ Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého Žitňanská patrí ku kľúčovým postavám slovenskej politiky a je veľmi jasne profesionálne vyprofilovaná.
     

"Je to expertka par excellence, z hľadiska profesionalizmu to môže byť pre Most-Híd posilnenie ich činnosti. Do istej miery je to aj voličské posilnenie strany v tom, že určitá časť nemaďarských voličov môže vnímať jej účinkovanie v Moste-Híd ako príležitosť na podporu celej strany. Posilní to teda slovenskú zložku vo vedení Mostu-Híd," povedal Mesežnikov.
     

Z pohľadu Žitňanskej vidí výhodu v tom, že ako súčasť formálnej štruktúry v parlamente bude mať širší priestor na legislatívnu prácu. "Zvýšia sa tiež jej šance na uplatnenie v politike po voľbách. Samozrejme, kľúčovou podmienkou je zisk aspoň päť percent pre Most-Híd," dodal.
     

Predsedníctvo Mostu-Híd dnes potvrdilo vstup Žitňanskej do strany, ktorá bude pôsobiť v poslaneckom klube bugárovcov s tým, že v septembri na straníckom sneme sa má stať aj podpredsedníčkou Mostu-Híd. 
     

Žitňanskej vstup do politického subjektu Bélu Bugára je súčasťou ambície Mostu-Híd vybudovať silnú občiansku stranu. Aj preto by sa mal jej názov zmeniť zo súčasného Most-Híd - Strana spolupráce na Most-Híd - Občianska strana. "Na Slovensku už dlhšie badať pohyby na politickej scéne. Ľudia očakávajú namiesto šarvátok a politikárčenia riešenie problémov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bugár s tým, že chce budovať občiansku víziu SR.
     

Žitňanská vysvetlila, že jej rozhodnutie vstúpiť k bugárovcom bolo aj hodnotové a pocitové. "Post podpredsedníčky nebol pre mňa rozhodujúci. Ak by som neverila, že Most-Híd je pripravený urobiť vážny krok dopredu, tak by to nebolo zaujímavé," uviedla s tým, že maďarsky nevie, ale nevníma to ako problém. Žitňanská deklarovala pripravenosť urobiť všetko, čo je v jej silách, aby na Slovensku existovala spravodlivosť a aby demokracia nebola len synonymom vlády väčšiny, ale vlády, ktorá rešpektuje zákon a individuálne práva.
     

Lucia Žitňanská doteraz pôsobila ako nezaradená poslankyňa Národnej rady SR. Roky bola členkou SDKÚ-DS, dvakrát viedla ministerstvo spravodlivosti. Vlani v decembri vystúpila z SDKÚ-DS. Ako dôvod uviedla nejasnosť postojov strany, stratu obsahu politiky a neschopnosť prijímať rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies