Politik vytipovaný na post nového eurokomisára Británie tvrdí, že je euroskeptik

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 09:35 • 2 min
Politik vytipovaný na post nového eurokomisára Británie tvrdí, že je euroskeptik

LONDÝN - Konzervatívny politik Andrew Lansley vytipovaný na nového britského eurokomisára dnes presviedčal, že je euroskeptik. Niektorí členovia jeho strany mali totiž obavy, že na tento post nie je dosť tvrdý a neústupčivý, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lansley, líder dolnej komory britského parlamentu a konzervatívny člen kabinetu premiéra Davida Camerona, vyhlásil, že si želá túto funkciu v EÚ a že je známy ako euroskeptik.

 

"Premiér v blízkom čase povie, kto by mal byť podľa neho tou osobou," vyhlásil Lansley (57) pre britskú spravodajskú televíziu BBC. "Mojím všeobecným postojom je, že ak ma o to premiér požiada, chcem odpovedať áno," uviedol. Keď bývalý minister zdravotníctva dostal otázku, či ho Cameron už požiadal, aby prijal post eurokomisára, Lansley neodpovedal a usmial sa.

 

"Sú dôkazy z minulosti, že som bol napríklad proti vstupu do eurozóny... Bol som veľmi proti myšlienke, ako je aj premiér, aby bola únia ešte tesnejšia," upozornil Lansley na svoje postoje. Uviedol tiež, že podporuje Cameronovu celkovú stratégiu ohľadne EÚ.

 

Cameron sa zaviazal, že sa pokúsi znovu prerokovať vzťah Británie s EÚ, ak bude na budúci rok vo voľbách znovu zvolený - až potom navrhne Britom referendum v roku 2017 o zotrvaní v únii (alebo o vystúpením z nej). Premiér vyhlásil, že chce udržať Britániu v zreformovanej EÚ.

 

Britské médiá informovali, že podľa vládnych zdrojov Cameron vymenuje Lansleyho na post člena novej Európskej komisie. Premiérov úrad však túto informáciu nepotvrdil. Niektorí konzervatívni zákonodarcovia vyjadrili pochybnosti o Lansleyho schopnosti byť administratívnym pracovníkom a o jeho názoroch na EÚ.

 

Mandát súčasnej komisie vyprší koncom októbra. Nový tím 28 komisárov, po jednom z každej členskej krajiny EÚ, je vymenovaný každých päť rokov.

 

Británia už neobsadí post šéfa diplomacie EÚ, ktorý v súčasnosti vykonáva Catherine Ashtonová. Podľa očakávania sa Británia bude snažiť získať portfólio, ktoré jej umožní presadiť menej byrokracie a zaviesť zákony viac v prospech podnikania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies