Polícia zadržala mladšieho syna katalánskeho expremiéra Pujola

NETKY.SK • 23 Október 2014, 16:26 • 2 min
Polícia zadržala mladšieho syna katalánskeho expremiéra Pujola

BARCELONA - Španielska polícia zadržala dnes v Barcelone mladšieho syna dlhoročného katalánskeho premiéra Jordiho Pujola pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Orgány činné v trestnom konaní sa domnievajú, že Oleguer Pujol Ferrusola bol hlavnou postavou prania špinavých peňazí neznámeho pôvodu, s čím súvisí aj jeho nedávna transakcia, v rámci ktorej kúpil za dve miliardy eur celkovo 1152 pobočiek finančného ústavu Banco Santander.
     

Informovali o tom španielske médiá.
     

Vyšetrovanie sa dotkne aj kúpy hotela na Kanárskych ostrovoch, a to z prostriedkov neznámeho pôvodu pochádzajúcich z Panenských ostrovov, považovaných za daňový raj.
     

Prokuratúra sa však chystá preskúmať aj podiely Pujola jr. v rôznych firmách vo vlastníctve subjektov registrovaných v Holandsku a Luxembursku, ako aj spoločnosti, v ktorých podozrivý pôsobil ako riaditeľ.
     

Trestnému stíhaniu čelí aj starší syn katalánskeho expremiéra Jordi Pujol Ferrusola s manželkou, a to podobne pre pranie špinavých peňazí.
     

Otec oboch podozrivých, ktorý stál na čele katalánskej vlády v rokoch 1980-2003, sa iba v júli vzdal čestného predsedníctva i v teraz vládnej strane Konvergencia a únia (CiU), ako aj doživotného dôchodku vo výške 82.000 eur ročne, popri ktorom mal k dispozícii aj kanceláriu, personál a vozidlo od štátu.
     

Jordi Pujol sa po mesiacoch popierania priznal, že po 34 rokov tajil pred daňovými úradmi značný majetok v zahraničí, ktorý zdedil po otcovi. Ten ho previedol mimo španielske územie z obáv pred režimom diktátora Franca, zdôraznil Pujol v septembri na pôde katalánskeho regionálneho parlamentu v Barcelone ubezpečujúc o svojej poctivosti. "Nebol som korupčným politikom," zdôraznil.
     

Španielsky minister financií Cristóbal Montoro podozrieva Pujola, že sa k majetku prihlásil až vtedy, keď sa mu vyšetrovatelia takpovediac dostali na stopu. Zazneli aj podozrievavé hlasy, či peniaze neinkasoval samotný Pujol počas pôsobenia na čele katalánskej vlády.
     

Aféra je jedným z najväčších prípadov daňového podvodu v novodobej histórii monarchie na Pyrenejskom polostrove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies