7 nezabudnuteľných filmových postáv, ktoré pobláznili svet módy

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 14:00 • 2 min
7 nezabudnuteľných filmových postáv, ktoré pobláznili svet módy

Mnohé charaktery zo strieborného plátna v minulosti aj súčasnosti dokázali zatriasť módnym svetom tak, že na dlhú dobu určili trendy v obliekaní a účesoch.

slovakia

left justify in out

Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko ikonických postáv z filmového plátna, ktorým sa podarilo zaujať nielen svojím príbehom, ale aj štýlom a outfitom. Tu sú najznámejší módni trendsetteri filmu, ktorých si svet zamiloval...

1.  Raňajky u Tiffanyho, Audrey Hepburn

Holly Golightly v podaní očarujúcej a elegantnej Audrey Hepburn v slávnom filme zo 60. rokov sa stala doslova zbožňovanou módnou ikonou. Jej nezabudnuteľné malé čierne puzdrové šaty značky Givenchy sa stali aj vďaka filmu Raňajky u Tiffanyho jedným z najvýraznejších odevov 20. storočia. Všetky ženy, ktoré film zhliadli, túžili odvtedy byť tak chic a elegantné ako Holly.

2.  Riskantný podnik, Tom Cruise

Dodnes jednou z najikonickejších postáv Toma Cruisa je postava Joela Goodsena v Riskantnom podniku z r. 1983. Hoci značka Ray-Ban bola už dovtedy pojmom, odkedy si model okuliarov Wayfarers tejto značky nasadil Tom Cruise v tomto snímku, ich popularita nesmierne ožila a zisky značky prudko stúpli o 50 percent.

 

3. Flashdance, Jennifer Beals

Jednoduchý príbeh o zváračke Alex, ktorá neprestáva ísť za svojím snom tanečníčky doslova pobláznil masy a hlavná hrdinka sa stala idolom tínedžeriek po celom svete. Originálne tanečné scény, chytľavý soundtrack, ale aj nenapodobiteľný nedbalý štýl kučeravej Alex urobili z Flashdance absolútny hit. Voľné mikiny, pohodlné, no zároveň sexi kúsky, ktoré stelesňovali ženskosť, akčnosť aj rebelstvo – to všetko urobilo z filmu aj módny hit.

4. Slamený vdovec, Marilyn Monroe

Čo nové povedať o Marilyn Monroe a móde? Dodnes sa na ňu chcú mnohé podobať, štylizujú sa do jej kreácií. Asi najviac milujeme jej neskutočné biele šaty z filmu Slamený vdovec (1955), ktorých sukne sa ľahko a nezbedne zdvíhajú nad mrežou metra na chodníku. Odvážny sexi štýl s krivkami udal tón v ženskej móde a zavládol nielen 50-tym rokom.

5. Diabol nosí Pradu, Anne Hathaway

Jeden z najúspešnejších filmov, odohrávajúci sa priamo v centre módneho biznisu, ktorý sa už stal legendou. Príbeh škaredého káčatka Andy Sachs v nemožných svetroch (Anne Hathaway), z ktorého sa stala labuť, určujúca trendy si prisvojili mnohé dievčatá a ženy vo viere, že stačí pár malých zmien a môžeme sa všetky stať kráľovné mól... Film je však tiež vtipným a kritickým pohľadom do sveta módy, ktorý vie byť aj nesmierne krutý, prázdny, až obsesívne zameraný na vonkajšiu krásu.

6. Coco Chanel, Audrey Tautou

Zaujímavý výlet do histórie módy, úhrančivá franzúska krása Audrey Tautou (v úlohe samotnej Coco), film popisujúci roky slávnej návrhárky ešte krátko predtým, ako založila svoj rovnomenný módny dom a nanovo definovala svet ženskej módy. Kostýmová návrhárka filmu Catherine Leterrier získala za svoje výtvory prestížnu filmovú cenu Cézara. Zaujímavý film ide hlbšie pod povrch trblietok sveta módy, až do duše módnej návrhárky.

7. Sex v meste, Sarah Jessica Parker

Ak si niekto zaslúži titul filmovej a seriálovej kráľovnej módy, pravdepodobne budú musieť ustúpiť aj Audrey Hepburn a Marilyn. Tie možno zažiarili v niekoľkých kreáciách. No Carrie Bradshaw, roztomilá newyorská (takmer) shopaholička, ktorá si najskôr kúpi nový pár topánočiek, až potom platí účty, tá predviedla svetu desiatky a stovky módnych kreácií, ktoré sa neodvážil nikto pred ňou a ktoré – priznajme si to – sme aj my začali skúšať pred zrkadlom až po tom, čo nám ich odobrila odborníčka Carrie...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies