Polícia vypočúvala expremiéra Malajzie za údajné buričské výroky proti vláde

NETKY.SK • 6 November 2015, 13:23 • 2 min
Polícia vypočúvala expremiéra Malajzie za údajné buričské výroky proti vláde

KUALA LUMPUR - Bývalého premiéra Malajzie Mahathira Mohamada vypočúvala dnes polícia v súvislosti s kritickými výrokmi na adresu vlády a úradujúceho premiéra Najiba Razaka, ktorých sa mal dopustiť počas dvojdňovej augustovej demonštrácie v metropole Kuala Lumpur.

slovakia

left justify in out

Malajzijského expremiéra podľa vyjadrenia jedného z jeho právnikov vypočúvali policajti približne 45 minút v jeho kancelárii v centre hlavného mesta. Deväťdesiatročný politik novinárom následne povedal, že na položené otázky neodpovedal, a dodal, že bolo na rozhodnutí polície, či ho zatkne.

 

Politikov advokát na margo incidentu uviedol, že o tom, čo bolo predmetom výsluchu, nemá povolenie hovoriť. Doplnil však, že Mahathirovi pri vypočúvaní asistovalo až sedem právnikov a bývalý premiér všetky položené otázky zodpovedal.

 

Generálny inšpektor Khalid Abu Bakar povedal, že niekdajšieho ministerského predsedu polícia prešetruje v súvislosti s buričskými vyjadreniami. Tie údajne vyslovil v priebehu dvojdňovej augustovej demonštrácie, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce Malajzijčanov požadujúcich demisiu úradujúceho premiéra Najiba Razaka.

 

Demonštranti, ku ktorým sa výrazným spôsobom pridal aj Mahathir, vtedy žiadali Najibovo odstúpenie v reakcii na finančný škandál, o ktorom v júli informoval denník Wall Street Journal. Predseda malajzijskej vlády si mal podľa vtedy zverejnených dokumentov nechať na svoj súkromný účet previesť 700 miliónov dolárov zo zadlženého štátneho fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

 

Najib tieto informácie poprel a vyhlásil, že išlo o dar z Blízkeho východu, pričom následne vyhodil jedného zo svojich zástupcov a ďalších štyroch členov kabinetu, ako aj generálneho prokurátora, ktorý prípad vyšetroval. Demonštrantov a opozíciu zároveň obvinil z úmyslu pošpiniť dobré meno Malajzie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies