Polícia vpustila demonštrantov do vládneho areálu v Bangkoku

NETKY.SK • 3 December 2013, 08:48 • 2 min
Polícia vpustila demonštrantov do vládneho areálu v Bangkoku

BANGKOK - Thajskí opoziční demonštranti vnikli dnes do komplexu vládnych budov v metropole Bangkok. Polícia sa na pokyn vlády rozhodla nezakročiť, aby sa vyhla násilným konfrontáciám, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Vláda si neželá boje a konflikty, takže nariadila polícii, aby sa stiahla," oznámil hovorca kabinetu premiérky Jinglak Šinavatrovej. Po odstránení policajných bariér tisíce protestujúcich s thajskými zástavami a píšťalkami zaplnili trávnik pred takzvaným Vládnym domom v západnej časti Bangkoku, kde úraduje premiérka a jej ministri. Nevnikli však do samotnej budovy, ktorá je kvôli napätej situácii uzavretá už od piatkového večera.

Neočakávaná zmena stratégie prišla po troch dňoch násilných stretov medzi účastníkmi protivládnych protestov a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti náhly obrat ocenili a mnohí z nich si vo vládnom areáli podávali ruky s policajtmi, ďakovali im a fotografovali sa s nimi.

Vláda zmenu svojho postoja zdôvodnila potrebou upokojenia situácie pred štvrtkovými 86. narodeninami thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta, ktorý sa medzi obyvateľstvom teší veľkej úcte.

Odporcovia požadujú odstúpenie predsedníčky vlády, ktorá je podľa nich len "predĺženou rukou" svojho brata, zvrhnutého premiéra a miliardára Thaksina Šinavatru, žijúceho v zahraničnom exile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies