Polícia už 13. rok realizuje na školách preventívny projekt SPRÁVAJ SA NORMÁLNE

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 09:33 • 2 min
Polícia už 13. rok realizuje na školách preventívny projekt SPRÁVAJ SA NORMÁLNE

Polícia už 13. rok realizuje na školách preventívny projekt SPRÁVAJ SA NORMÁLNE - Krimi Policajti aj v tomto školskom roku komunikujú so žiakmi piatych ročníkov základných škôl o témach bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Policajti aj v tomto školskom roku komunikujú so žiakmi piatych ročníkov základných škôl o témach bezpečnosti. V rámci Slovenska navštívia celkovo 384 škôl, 585 tried a takmer 13 tisíc žiakov. Viac ako 300 policajtov diskutuje s deťmi vo veku 10 a 11 rokov o aktuálnych tém. Projekt plní nielen informačnú funkciu, poskytuje informácie o Policajnom zbore, jeho úlohách, o predsudkoch a rasizme, dopravnej problematike, o linke dôvery a podobne, ale najmä preventívnu funkciu, konkrétne rady deťom ako sa nestať obeťami trestného činu, ako zvládať určité záťažové situácie, kam sa obrátiť o pomoc a podobne. Cieľom projektu je budovanie dôvery medzi políciou, školou, dieťaťom, rodinou a verejnosťou.

img

Prvou z desiatich tém projektu je „Priatelia policajti“. Cieľom je nielen oboznámiť deti s postavou Roba, maskotom projektu, s ktorým by sa mali deti stotožňovať, zamýšľať nad problémami a brať ho ako múdreho rovesníka, ale predovšetkým priblížiť im činnosť polície, oboznámiť s jej službami a hlavnými úlohami. Zároveň prebudiť a rozvíjať pozitívne zmýšľanie o polícii. Cieľom témy „Kto kradne, je zlodej“ je informovať o nebezpečenstve krádeží a ich predchádzaniu. Porozprávať o násilí a o normálnom spolunažívaní a informovať o linke pomoci je stredobodom témy „A pôjdeš v tom s nami“. Medzi témami sú aj témy s dopravnou problematikou „Správaj sa normálne“ a „To musíš vedieť“, ktorých cieľom je informovať o zásadách bezpečného bicyklovania, o zodpovednom a slušnom správaní v prostriedkoch hromadnej dopravy a predovšetkým venovať pozornosť správaniu chodca v cestnej premávke. Asi najzaujímavejšie sú pre deti témy s problematikou závislostí „Zákerná droga“, „Bingo! ... za moje peniaze!“ a „Na zdravie! Ďakujem, radšej nie!“, ktorých spoločným cieľom je informovať o závislostiach, ich škodlivosti pre človeka. Ďalej venovať pozornosť problémom, ktoré spôsobujú závislí svojmu okoliu, najmä rodine a priviesť deti k uvažovaniu o zodpovednosti za vlastný život. Ďalšou, pre deti veľmi príťažlivou témou, preberanie ktorej je zaradené pred Silvester, je problematika zábavnej pyrotechniky „Odpáľ to do vzduchu!“. Cieľom je informovať o zábavnej pyrotechnike a predovšetkým poukázať na trvalé následky na zdraví ako dôsledku neodbornej manipulácie s výbušninami. Poslednou problematikou je problematika rasizmu a diskriminácie „Každý je iný!“, ktorej cieľom je informovať o predsudkoch, diskriminácii, rasizme a ponižovaní, podporovať a šíriť toleranciu a znášanlivosť a poukázať na rovnosť všetkých ľudí pred zákonom. Deti majú možnosť o preberaných témach diskutovať a vymieňať si svoje skúsenosti priamo s policajtom.

Pilotný projekt SPRÁVAJ SA NORMÁLNE sa začal realizovať v Slovenskej republike v školskom roku 1999/2000 v Bratislavskom kraji, konkrétne v okrese Bratislava II. a V. a v Trnavskom kraji v okrese Senica. Od školského roku 2000/2001 bol tento projekt rozšírený do ďalších regiónov Slovenska, okrem všetkých okresov Bratislavského kraja a Senického okresu, aj do Prešovského kraja a do mesta Žilina. V školskom roku 2001/2002 boli už do projektu na základe ich požiadaviek zapojené všetky kraje, okrem Banskobystrického kraja. V školskom roku 2002/2003 boli do projektu zapojené deti zo všetkých krajov Slovenska. Projekt je financovaný zo zdrojov ministerstva vnútra.

Zdroj: PPZ SR 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies