5 krokov k úspechom v chudnutí

NETKY.SK • 12 Február 2020, 17:16 • 2 min
5 krokov k úspechom v chudnutí

Majú plány schudnúť vôbec zmysel? Možno si túto otázku kladiete často, pretože ste nikdy neuspeli. Skúste to uchopiť za ten správny koniec a vyvarovať sa chybám, kvôli ktorým ste vytúženej postavy ešte nedosiahli.

slovakia

left justify in out

Problém väčšinou nie je v nastavení konkrétnej diéty, skôr v neúmerných cieľoch, zlom naplánovaní a nedostatočnej motivácii.

 

Stanovte si dátum

Neustále odkladanie je jedným z dôvodov, prečo ste neschudla v predchádzajúcich rokoch. Máte neustále pocit, že máte dostatok času, a potom sa prebudíte, až keď ručička ukazuje stále rovnaké číslo, ak nie vyššie.

 

Naplánovanie konkrétneho dátumu, kedy zavŕšite svoju premenu, je tak rovnako podstatné ako dodržiavanie samotnej diéty.


Koľko času ale potrebujete? Ak sa chystáte schudnúť päť kíl, svoj cieľ by ste mohli dosiahnuť približne za dva mesiace. Je to dostatočný čas na to, aby vás neopustila motivácia, redukcia bola zdravá a zároveň aby ​​ste mali priestor aj na nejaké tie prešľapy. Pretože aj s tými je potrebné počítať.

 

img

 

Pomaly ďalej zájdeš

Čaká vás zhadzovanie až niekoľkých desiatok kilogramov? Potom si budete musieť chudnutie rozfázovať a stanoviť si aj menšie ciele, ktoré udržia vašu motiváciu a odhodlanie až do konca. S tým súvisí aj ujasnenie si priorít. Do akej miery ste ochotní sa svojmu chudnutiu prispôsobiť?


Matka rodiny s náročnou prácou si nemôže dovoliť chodiť šesťkrát týždenne do posilňovne, a tak je zbytočné, aby si tak nereálne ciele vôbec dávala.

 

Ako ona, tak aj vy by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo je vo vašich silách. Ak je to len jedno cvičenie týždenne, potom buďte vďační aspoň za neho a premyslite ďalšie spôsoby, ako si počas dňa zvýšiť výdaj.

 

Bud'te trpezliví a tešte sa

Kľúčom k úspechu v chudnutí nie je nič iné ako trpezlivosť, vytrvalosť a opakovanie nových návykov. Ranná rozcvička by sa pre vás po čase mala stať rovnako tak automatická ako čistenie zubov.

 

Nesmiete však nad danými úkonmi príliš premýšľať a nastavte sa tak, aby vás nezaťažovali, ba naopak, tešili.

 

Chcete chodiť každé pondelkové ráno behať? Nevyhovárajte sa na únavu ani počasie. Proste sa oblečte a bežte. Možno to nebude zakaždým ten najlepší beh v roku, ale pocit, že ste prekonali sami seba, bude na nezaplatenie.


Zároveň ale na seba nebuďte príliš prísni a naučte sa sami sebe odpúšťať. Počas chudnutia vás stretne veľa situácií, ktoré vám vaše plány prekazia.

 

img

 

Na prvom mieste je zdravie

Tou pravou motiváciou v chudnutí by vždy malo byť zdravie. Spoznáte to už v prvých dňoch, keď sa začnete cítiť oveľa lepšie.

 

Zlepší sa vám trávenie, kvalita pleti a budete mať energie na rozdávanie. Úbytok na váhe by mal byť iba pridanou hodnotou.

 

Menšia konfekčná veľkosť oblečenia je však veľkým motivačným nástrojom, ktorý môžete využiť aj k odmenám. Ku každému čiastkovému cieľu si pripíšte, čo nové by ste si radi zaobstarali do šatníka. Rovnako motivujúce môže byť aj rozrastajúca sa zbierka športového vybavenia.


Neodmeňujte sa však jedlom. Dodržiavanie diéty by pre vás nemalo byť zväzujúce. Radšej si tzv. "Cheat meals" šetrite pre výnimočné príležitosti, ako sú oslavy a iné spoločenské udalosti.

 

Nič vás nezlomí

Väčšina ľudí vzdá svoje chudnutie už pri prvom "zakopnutí". Musíte sa ale pripraviť, že cesta k chudnutiu nebude priama cesta k cieľu. Môže vás skoliť choroba, čo vám na niekoľko dní naruší cvičebnú rutinu, alebo odídete na dovolenku či služobnú cestu, kde stravovacie podmienky nebudú ideálne.


Aj preto by ste mali mať na dosiahnutie svojho cieľa naozaj dostatok času. Chudnutie by pre vás nemalo predstavovať stres. Redukujte váhu pomaly, ale zato so zaručeným úspechom, či už to bude jeden kilogram za týždeň alebo za mesiac. Dôležité je posúvať sa smerom dopredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies