V Mjanmarsku vojenská junta omilostila tisícky väzňov. Nikto však nevie, či ide o zadržaných demonštov

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 12:41 • 2 min
V Mjanmarsku vojenská junta omilostila tisícky väzňov. Nikto však nevie, či ide o zadržaných demonštov

RANGÚN - Mjanamarská junta v sobotu oznámila, že pri príležitosti tamojšieho Nového roka omilostila a prepustila viac ako 23-tisíc väzňov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ však podľa agentúry AP nie je jasné, či sú medzi nimi aj prodemokratickí aktivisti, ktorých zadržali po februárovom prevrate. Udelenie milosti armáda oznámila v štátnej televízii MRTV.

 

Vojenský líder Min Aung Hlaing podľa nej omilostil 23 047 väzňov, z toho 137 cudzincov, ktorých deportujú z krajiny. Ďalším trestancom skrátil tresty.

Skoré prepustenie väzňov je v Mjanmarsku počas významných sviatkov zvyčajné. Odvtedy, čo junta 1. februára zosadila vládu štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij, sa tak stalo už druhý raz.

 

Prečítajte si tiež: Mjanmarské mestá zaplavili pomaľované vajíčka. Masové protesty v krajine pokračujú

 

Po prepustení viac ako 23-tisíc trestancov 12. februára pri príležitosti Dňa únie sa však na sociálnych médiách objavili správy, že niektorých z nich si najali úrady, aby v obytných oblastiach v noci robili násilné činy a šírili tak paniku. Niektoré oblasti reagovali zriadením vlastných susedských hliadok.

Od prevratu sa konajú protesty v mestách po celom Mjanmarsku, ktoré sprevádzajú násilné zákroky bezpečnostných zložiek, zatknutia a úmrtia. Podľa Asociácie pomoci pre politických väzňov, ktorá monitoruje obete a zatknutia, vládne jednotky od prevratu zabili najmenej 726 demonštrantov a 2 728 osôb, vrátane Su Ťij, je vo väzbe.

 

Mohlo by vás zaujímať: Uprostred protestov a zásahov armády v Mjanmarsku stúpa počet obetí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies