Polícia prichytila tento rok tisícky opitých cyklistov a kolobežkárov

NETKY.SK • 6 Október 2023, 09:45 • 2 min
Polícia prichytila tento rok tisícky opitých cyklistov a kolobežkárov

BRATISLAVA - Policajti tento rok zatiaľ prichytili 5659 cyklistov a kolobežkárov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu alebo iných psychotropných látok. Štatistiky porušovania ostatných pravidiel cestnej premávky cyklistami alebo kolobežkármi polícia nevedie, uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

slovakia

left justify in out

"V prípade zistenia porušenia pravidiel cestnej premávky je možno uložiť blokovú pokutu na mieste podľa závažnosti spáchaného priestupku až do výšky 650 eur. Vodičovi, ktorý vedie bicykel alebo kolobežku, sa zákaz činnosti neukladá," spresnila Hrabovská.


Podľa jej slov vo všeobecnosti možno povedať, že cyklista a kolobežkár, jazdiaci po ceste, musí dodržiavať rovnaké pravidlá ako vodič motorového vozidla. Takým je napríklad dávanie znamenia o odbočení, prednosti v jazde a podobne.


Zároveň pripomenula, že cyklista mladší ako 15 rokov je povinný si chrániť hlavu prilbou. Rovnaká povinnosť sa vzťahuje aj na osobu, ktorá sedí na pomocnom sedadle na prepravu dieťaťa s pevnými opierkami na nohy a na detskom bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom. Dodala, že kolobežkár v zmysle platnej legislatívy prilbu nemusí mať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Polícia SR - Trenčiansky Kraj / Facebook (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies